Slovenija
16 ogledov

"Vlada se pripravlja za zadnji plenilski pohod"

Igor Lukšič Anže Petkovšek
Slovenija je pred velikimi odločitvami, ki jih vlada rine na dnevni red, s hitenjem pri sprejemanju rešitev pa so kršeni demokratični standardi, je opozoril predsednik Socialnih demokratov (SD) Igor Lukšič.

Predsednik SD Igor Lukšič je kritičen predvsem do vladnega predloga za ustanovitev Slovenskega državnega holdinga, ki po njegovih besedah kaže na to, da vlada upravljanje države razume kot plen.

"Obstaja neka velika verjetnost, da se vlada pripravlja za zadnji plenilski pohod. Najprej levi, potem hijene in nazadnje bodo prišli še mali glodavci, ki bodo pojedli teh deset milijard evrov, ki so jih ustvarile slovenske generacije do zdaj," je dejal Lukšič pred sejo poslanske skupine SD.

Ob tem je opozoril, da se predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu obravnava po nujnem postopku, za razpravo pa je na voljo samo deset minut. Vlada šele zadnje štiri dni intenzivno išče neke rešitve in to je enostavno premalo časa za prevelik problem, je bil kritičen Lukšič.

Glavni problem: upravljanje državnega premoženja

Lukšič glavni problem v Sloveniji vidi v upravljanju državnega premoženja, zato so v prejšnji vladi začeli razvijati model, ki je etabliran v Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS, in ta model bi bilo treba razvijati naprej. Vlada z modelom državnega holdinga podira vse dosedanje oblike zato, da bi bilo potem lažje razprodajati premoženje, ki je ostalo, je prepričan.

V SD bodo po njegovi napovedi naredili, kar je v njihovi moči, "da ne bi prišlo do tega, ker je to za Slovenijo absolutno slabo". O nadaljnjih korakih Lukšič še ni želel govoriti.

SD glede zapisa fiskalnega pravila v ustavo razdeljena

Glede vpisa fiskalnega pravila v ustavo je Lukšič ponovil, da je stranka sprejela stališče, da je proti vpisu tega pravila v ustavo, da pa zlato pravilo kot način vodenja javnih financ podpira. Poslanci glasujejo po lastni vesti in trije so se že opredelili za – Borut Pahor, Janko Veber in Matjaž Han –,  ostali pa so proti in po Lukšičevih predvidevanjih bo tako tudi ostalo.

Strinja se s Pahorjevim premislekom, kakšne bodo posledice, če bi zlato pravilo šlo na dnevni red seje državnega zbora in potem padlo. "Naj vlada ne uvršča zlatega pravila na dnevni red, če vemo, da lahko, ko pade, sledijo za Slovenijo neke znižane bonitetne ocene," je pojasnil.

Komentarjev 11
  • mph 10:07 31.oktober 2012.

    Če bi Pahor odletel že davno prej, bi Lukšič uspel obdržat glasove SD-ja, ne bi prišlo do tako zgodovinskega poraza. Očitno bom spet nihal pri naslednjih volitvah med SD in PS. Vse moje simpatije ima sicer Hanžek. Problem je, ker ...prikaži več jih je malo in ima malo sposobnih ljudi okrog. Bi pa bilo po mojem zelo koristno, če bi mu vsaj uspel preboj v parlament. Brez tega kljukca Pahorja, ki je obseden psihološko z odvisnostjo od Janše, bi po mojem lahko SD in PS zgledno sodelovali. Zdaj rabimo samo še čudež, da bi janšisti nenadoma spregledali.

  • 1111 14:45 17.julij 2012.

    in nadaljuje!!!

  • 1111 14:43 17.julij 2012.

    ...predlagam, da se stranka preimenuje v SDDS...Slovenska Domobranska Debilna Stranka...wiiiiii...