Slovenija
17 ogledov

Vlada se Simoniča še ni rešila

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Upravno sodišče v Novi Gorici je odločilo, da je bila razrešitev prvega moža Apeka Tomaža Simoniča nezakonita. Vlada bi morala tako o tem odločati še enkrat.

Vlada je tako z razrešitvijo kršila tri zakone in posegla v neodvisnost delovanja regulatorja, so sporočili iz agencije Dialog, ki zastopa Tomaža Simoniča.

"Vlada Republike Slovenije bi namreč Tomažu Simoniču pred razrešitvijo morala omogočiti zagovor, ne pa da je samo razrešitev izpeljala mimo vseh ustaljenih postopkov, praks in zakonov. Tako je kršila Zakon o javnih agencijah, Zakon o javnih uslužbencih in Zakon o delovnih razmerjih pa tudi pogodbo o zaposlitvi, nenazadnje pa tudi 29. člen Ustave Republike Slovenije, 6. člen Konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter 14. člen Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah. Sodišče je razrešitev vladi vrnilo v ponovni postopek, tako da bo moral ministrski zbor o razrešitvi še enkrat odločati," so še sporočili iz omenjene agencije.

Spomnimo, da je Evropska komisija od Slovenije 18. marca zahtevala pojasnila o razrešitvi Simoniča z mesta direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije.

Meni namreč, da razrešitev ni bila v skladu s pravili EU o neodvisnosti nacionalnih regulatorjev, saj ima vlada po evropski zakonodaji omejene možnosti pri razrešitvi direktorjev regulatorjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.