Slovenija
28 ogledov

Vlada si kupuje vikend

protest sindikatov Anže Petkovšek
Za popoldne predvidena pogajanja med sindikati in vlado prestavljena do ponedeljka. Sindikat policistov Slovenije: kupujejo si čas in razdirajo doslej složne sindikate.

Za popoldne predvidenega nadaljevanja pogajanj o ukrepih v javnem sektorju za leto 2015 ne bo. Vladna stran je sindikate obvestila, da mora predlog, ki so ji ga podali sinoči, še temeljiteje preučiti. Pogajanja naj bi nadaljevali v ponedeljek.

Sindikati z zadnjim predlogom pristajajo, da se sedaj veljavni ukrepi podaljšajo in veljajo celo prihodnje leto z vsemi varovalkami, ki so zapisane tudi v trenutno veljavnem dogovoru. Izjema je le sprostitev napredovanj, tako v plačne razrede kot v nazive, za katere pa bi izplačevanje zamaknili do decembra 2015 oziroma do novembrske plače.

Dovolje je odnosa vladajočih elit!

Sindikati so nad današnjo odločitvijo vlade, da za popoldne napovedana pogajanja prestavi, ogorčeni. "Gre le za kupovanje časa in nadaljevanje poskusa razdora med do sedaj složnimi sindikati," je Rok Cvetko s Sindikata policistov Slovenije. "Po eni strani vladna stran zatrjuje, da ni več časa, po drugi strani pa posege v naše plače uvršča med drugorazredne vladne naloge," se jezi predstavnik policistov. Kolege v vrstah slovenske policije poziva, da se v čim večjem številu udeležijo protesta prihodnji teden. "Tam naj sami povedo in dokažejo, da je takšnega odnosa vladajočih elit dovolj!"

Razočarani so tudi gasilci; ne le nad današnjo odpovedjo nadaljevanja pogajanj, pač pa tudi nad pripravljenostjo vladne strani na pogajanjih. "Dali smo jim predloge, na katere nam niso niti odgovorili, pa čeprav so bili včeraj na potezi oni," poudarja Aleksander Ogrizek, predstavnik sindikata poklicnih gasilcev.

Dodaja sindikalno sporočilo vladi, da gredo prihodnjo sredo na ceste tudi zaradi zaradi takšnega odnosa. "Naj se vlada nauči tudi bontona, ne moreš tik pred zdajci kar odpovedati pogajanja, po drugi strani pa razglašati, kako se mudi," je razočaran Ogrizek, ki poudarja še, da se gasilci še naprej pripravljajo ne le na protestni shod, pač pa tudi na stavko.

Komentarjev 2
  • Nogo Bozo 17:04 28.november 2014.

    vikend na morju??

  • maresem 14:43 28.november 2014.

    Če ste sindikati to, kar naj bi bili, potem boste še naprej držali skupaj za skupno dobro. Pa pogumno naprej do zmage!