Slovenija
22 ogledov

Vlada soglaša s prodajo Peka hrvaškemu Osimpexu

Peko Bobo
Zadnjo besedo o prodaji bodo dali poslanci na seji DZ, ki se bo začela ob 14. uri.

Vlada je na današnji dopisni seji določila besedilo predloga sklepa o soglasju k odtujitvi kapitalske naložbe DSU v družbi Peko hrvaškemu Osimpexu. Vlada DZ predlaga, naj soglasje k prodaji Peka, ki je v težkem finančnem položaju, sprejme, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. DZ bo o tem odločal še danes.

Zeleno luč je prav tkao dal tudi ž odbor DZ za finance in monetarno politiko, zadnjo besedo pa bodo poslanci in poslanke dali na izredni seji, ki se bo začela danes ob 14. uri.

Veber: Na razmere se moramo odzvati hitro

Predsednik DZ Janko Veber je  pojasnil, da postopki v zvezi s Pekom potekajo zelo hitro, saj bi se radi čim prej odzvali na razmere v tržiškem podjetju. Koliko razprave bo odmerjene za izredno sejo DZ na temo Peka, pa bo znano po seji kolegija predsednik DZ, ki se bo začela ob 12. uri.

Zaradi parlamentarnih postopkov v zvezi s Pekom so člani odbora DZ za finance prekinili sejo, na kateri so začeli obravnavo osnutka nacionalnega reformnega programa. Nadaljevali naj bi jo po izredni seji DZ.

Dokapitalizacija le na pol, prestrukturiranje ni uspelo

Peko se je znašel v zelo slabem finančnem položaju. Dokapitalizacija s strani države v višini šestih milijonov evrov v začetku lanskega leta je bila izvedena v manjšem obsegu, kot je bilo prvotno načrtovano (12 milijonov evrov in trije milijoni evrov zasebnega vlagatelja), zato se načrt prestrukturiranja, ki ga je pripravila uprava družbe, ni izvedel v načrtovanem obsegu.

Vlada je 22. decembra 2011 družbi naložila vstop zasebnega investitorja prek denarne dokapitalizacije, ki pa ga je družba neuspešno iskala vse do sredine leta 2012, so pojasnili v uradu vlade za komuniciranje.

Komentarjev 2
  • mph 09:55 29.april 2013.

    Nekaj pa mi nikakor ni jasno. Na Hrvaškem imajo pol naših plač, jim gre v vseh pogledih slabše, enako Srbija, .... a glej ga zlomka, od kje jim denar za nakupovanje Peka, Mercatorja, Fructala, ... in kaj jaz vem še ...prikaži več kaj. Kdaj bo tem našim bebotom od politikov in gospodarstvenikom, da ti kupci NIMAJO denarja, da gre samo za mahinacije?

  • deželan 14:57 26.april 2013.

    Peko ima veliko poslovalnic in v njih lahko najdemo veliko obutev tujih proizvajalcev. Postavlja se vprašanje, ali so zaposleni v Peku tudi lastniki teh firm ali zastopniki tujih firm, ki prodajajo v poslovalnicah Peka na najbolj vidnih mestih . Še ...prikaži več bolj pomenljivo je, da design peka klavrno zaostaja za tujo ponudbo in tako postanejo poslovalnice bolj namen tujim proizvajalcem kot Peku.Tak občutek sem dobil ko sem obiskal Pekovo trgovino , mogoče pa se motim ?Mogoče v Peku res ne znajo narediti dobrega čevlja in ga prodati ?