Slovenija
10 ogledov

Vlada spodmika direktorje

Po besedah Mitje Gasparija je treba bankam pomagati pri povečanju kreditne aktiv Žurnal24 main
Petrol, Hit, NLB in Zavarovalnica Triglav utegnejo dobiti nova vodstva že v pol leta.

V pomembnih slovenskih podjetjih se obetajo hitre menjave nadzornikov in uprav, smo izvedeli neuradno. Viri blizu vladi omenjajo Petrol, NLB, Zavarovalnico Triglav, Hit, tudi HSE, Palomo, Holding Slovenskih elektrarn, Elan, morda celo Telekom. Če bo le mogoče, bodo številne menjave izvršene že v pol leta.

Vladi se zelo mudi
Z menjavami želi vlada hitro vzpostaviti nadzor v podjetjih, kjer ima država pomemben kapitalski delež. Kot je znano, je minister za razvoj Mitja Gaspari že v soboto omenil menjave vodstev Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki sta pod nadzorom vlade in imata pomembno vlogo v številnih slovenskih podjetjih.

Mandat vodstvoma Kada in Soda poteče prav ta mesec. Vendar eden od naših virov pravi, da to ni edini razlog za Gasparijevo sobotno napoved. V Sodu sicer pričakujejo menjavo vodstva, toda … “Če je bilo v podtonu slišati namig o slabem delu upravnega odbora (UO) Soda, potem menim, da minister Gaspari ni bil pravilno ali zadostno informiran, kaj je dosegel Sod v zadnjih štirih letih,” se je na sobotno napoved o menjavi vodstev Soda in Kada odzval predsednik UO Soda Milan Podpečan.

Vladi se menda mudi tudi zaradi zadnjih dogodkov v podjetjih. V petek so nekateri nadzorniki protestno zapustili sejo NS Petrola, imenovani so bili številni novi nadzorniki v hčerinskih družbah Holdinga Slovenskih elektrarn, še preden se je nova vlada dotaknila tega področja, Zavarovalnica Triglav je po neuradnih vesteh na robu kapitalske ustreznosti, Sod pa zbira ponudbe za prodajo deset odstotkov Telekoma v času, ko so delnice zaradi krize zelo poceni.

Množica kandidatov za NLB
Za novega šefa NLB pa je gneča kandidatov vse večja. Poleg zdajšnjega šefa Marjana Kramarja se že nekaj časa govori, da bi to mesto lahko zasedel bivši šef borze Draško Veselinovič, bivši šef Abanke Aljoša Tomaž, bivši guverner Banke Slovenije France Arhar in celo Božo Špan iz celovške Hypo Alpe Adria banke.

A v vladi baje nekateri niso zadovoljni z nobenim od teh imen. Želijo izrazito strokovnega menedžerja, četudi bi ga morali iskati v tujini. Izbira tujega menedžerja je baje mogoča tudi v drugih družbah, ne le v NLB, izjemi sta le Kad in Sod.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.