Slovenija
44 ogledov

Vlada sprejela interventni zakon

motoristi DZ Žurnal24 main
Odhajajoča vlada je sprejela interventni zakon, ki bo v parlamentarni proceduri obravnavan po nujnem postopku takoj po konstituiranju državnega zbora.

Vlada je potrdila besedilo predloga zakona o interventnih ukrepih za leto 2012. Če bo v državni zbor sprejet po nujnem postopku takoj po konstituiranju parlamenta, bi bil lahko uveljavljen do konca leta.

Danes sprejeti predlog zakona med drugim določa, da se v letu 2012 ne bodo usklajevali transferji posameznikom in gospodinjstvom, pokojnine in drugi prejemki ter plače javnih uslužbencev in funkcionarjev. Višina regresa za javne uslužbence in funkcionarje za leto 2012 ostane pri 692 evrih, v veljavi pa bodo ostale tudi omejitve napredovanj javnih uslužbencev v letu 2012. Plače funkcionarjev se bodo znižale za štiri odstotke osnovne plače, piše v sporočilu za javnost po koncu seje vlade.

Sindikati izrazili podporo Jankovićevemu predlogu

Konfederacija sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Branimirja Štruklja podpira predlog interventnega zakona, kot jim ga je predstavil najverjetnejši mandatar Zoran Janković. Ta predlog predstavlja kompromis med vladnim predlogom in predlogom Pavla Gantarja iz stranke Zares. Tako bi bila napredovanja v plačne razrede in nazive zamrznjena le v prvi polovici leta 2012, v drugi polovici leta pa bi se ta zamrznitev sprostila.

Podpora ni brezpogojna

Pogoj sindikatov za podporo novemu interventnemu zakonu je pisna zaveza, da ne bo nobenih enostranskih posegov v dogovor v prihodnjem letu. Če bi bila ta zaveza kršena, bi bil to po Štrukljevih besedah "neposreden poziv k splošni stavki v javnem sektorju, ker bi šlo za direktno kršitev dogovora".

Po njegovih besedah bi bilo tudi smiselno, da se najverjetnejši mandatar Janković sestane z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja in jim predstavi predlog zakona.

Del sindikatov predlaga usklajevanje

Pogajalska skupina dela sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Drago Ščernjavič, pa predlaga sestanek z začasnimi vodji poslanskih skupin novega sklica. Na sestanku bi predstavili tudi svoje poglede in predloge. V pismu, ki so ga naslovili na predsednika državnega zbora Ljuba Germiča, prosijo, da na sestanek povabi tudi predstavnike vlade in predsednike parlamentarnih strank.

Komentarjev 1
  • privat 17:26 20.december 2011.

    maj.jim jeb...mi pa bomo delali za minimalne plače??