Slovenija
18 ogledov

Vlada sprejela pokojninski zakon

Pokojnine bo prejelo prih 21 slovenskih upokojencev. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Vlada je sprejela predlog pokojninske reforme, s katero želi zvišati dejansko upokojitveno starost. Delodajalci jo podpirajo, sindikati pa ji od vsega začetka nasprotujejo.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je po seji vlade dejal, da s predlogom zakona urejajo tudi poklicne pokojnine.

Prvi steber bo v sistemu še vedno glavni, na katerem bo gradil pokojninski sistem. Temeljil bo na medgeneracijski solidarnosti.

Novosti, ki jih prinaša zakon, pa je po njegovih besedah veliko.

Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije se bodo na odločitev vlade glede pokojninske reforme odzvali ob tretji uri popoldne.
Po dozdajšnjem predlogu novega pokojninskega zakona bo treba za starostno pokojnino dopolniti 65 let starosti ne glede na spol.

Tisti od staršev, ki je skrbel za otroka oziroma otroke, bo lahko izkoristil časovni bonus za starševstvo v dolžini največ do dveh let – po osem mesecev za enega otroka.


Predčasno, z odbitki, se bo mogoče upokojiti pri 60 letih starosti, vendar bodo morali moški imeti 40 let pokojninske dobe, ženske pa 38 let pokojninske dobe, je povedal minister. Poudaril pa je, da se bodo tudi ta določila uveljavljala postopno. Zakon naj bi začel veljati z začetkom leta 2011.

"Pokojnine se ne bodo zniževale"
"Pokojnine se v povprečju ne bodo zniževale," je dejal minister Svetlik in ob tem dejal, da bodo zavarovanci vsako leto informirani o tem, koliko so že vplačali v pokojninsko blagajno in kdaj bi lahko šli v pokoj. Zavarovanci bi tako na dom prejeli prve kuverte iz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije konec leta 2011.

Gre za enega od pomembnejših projektov vlade. Moja želja je bila, da bi najkasneje na današnji seji vlade sprejeli predlog zakona in pomembno se mi zdi, da zakon začne veljati s 1. 1. 2011.
Borut Pahor, predsednik vlade
"Prepovedali bomo odlog plačila prispevkov. Ne bo moglo priti do tega, da se nekdo pogaja o moji bruto plači za mojim hrbtom," je dejal Svetlik in dodal, da se tako ne bo moglo zgoditi, da delodajalec delavcem ne bi plačeval prispevkov.

Vsa slovenska gospodinjstva bodo okoli 25. septembra na dom prejela tudi posebno publikacijo, v kateri bodo razložene prednosti nove pokojninske zakonodaje.

Sindikati grozijo z referendumom
Sindikalne centrale nasprotujejo predlaganim pogojem, zlasti glede dolžine pokojninske dobe in upokojitvene starosti. V primeru sprejetja takšne vsebine v državnem zboru bo prišlo do naknadnega zakonodajnega referenduma, napovedujejo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

Po predlogu sindikatov bi morala biti starostna upokojitev brez odbitkov možna pri 60 letih, pri čemer bi bilo za moške dovolj 40 let delovne dobe, za ženske pa 38.

Predstavniki delodajalcev so reformo vseskozi podpirali, opozarjali pa so na nujnost ustreznih prehodnih obdobij, da bi lahko delovna mesta prilagodili starejšim delavcem.

Zdaj veljavna pokojninska reforma je začela veljati leta 2000.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.