Slovenija
2182 ogledov

Vlada sprejela novost glede očetovskega dopusta

Otrok, mleko. Profimedia
Predlog novele zakona podaljšuje čas trajanja očetovskega dopusta.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je danes na novinarski konferenci po redni seji vlade predstavil novost glede očetovskega dopusta.

Predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih uvaja 60 dni neprenosljivega dopusta za očete. Hkrati ta ne skrajšuje starševskega dopusta za matere, je poudaril Mesec.

Ob tem je dodal, da je bila sprememba pripravljena po vzoru študij tujih praks, ki so pokazale, da se očetje za dopust v primerih zagotovljene pravice odločijo pogosteje, kar ima pozitivne posledice na intenzivnejše vključevanje v varstvo otrok kot tudi za celotno družino.

Po trenutno veljavni zakonodaji ima oče pravico do očetovskega dopusta v trajanju 30 plačanih koledarskih dni, za katere država zagotavlja očetovsko nadomestilo. Oče izrabi najmanj 15 koledarskih dni od rojstva otroka do najpozneje en mesec po poteku starševskega dopusta oziroma starševskega dodatka, preostanek do 30 dni pa kadarkoli do končanega prvega razreda osnovne šole otroka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.