Slovenija
8333 ogledov

Vlada sprejela ukrep, ki bo močno olajšal najemanje kreditov

seja državni zbor poslanci Klemen Boštjančič Državni zbor/Sušnik Matija
Minister za finance Klemen Boštjančič je sporočil, da je vlada sprejela novelo, ki bo olajšala najem kreditov za tiste z minimalno do povprečno plačo.

"Kot vsi dobro veste, se je ob zadnjem januarskem dvigu minimalne plače kreditna sposobnost kreditojemalcev s prihodki med minimalno in povprečno plačo zmanjšala, zato je vlada danes sprejela predlog novele zakona o makrobonitetnem nadzoru finančnega sistema, s katerim bolj jasno opredeljuje, da Banka Slovenije pri izvajanju makrobonitetnega nadzora ni vezana na določbe predpisov o izvršbi in zavarovanju," je uvodoma pojasnil minister za finance Klemen Boštjančič.

"Banka Slovenije je namreč pravne podlage doslej tolmačila na način, da je pri izdaji makrobonitetnih ukrepov povezanih z omejitvijo kreditiranja prebivalstva vezana na omejitve iz teh predpisov. Z danes potrjenim predlogom novele bomo tako nedvoumno omogočili takšno izvajanje makrobonitetnih ukrepov Banke Slovenije za kreditiranje prebivalstva, na katere ne bo vplivala vsakokratna korekcija minimalne plače, temveč samo neodvisna ocena regulatorja," je dodal minister. 

To pa pomeni, da bo Banka Slovenije po novem lahko brez kakršnega koli dvoma določila tudi drugo merilo za presojo zneska, ki mora na mesečni ravni ostati kreditojemalcu, so še pojasnili na ministrstvu. Kakšni bodo novi pogoji oz. določila Banke Slovenije, še ni jasno, to je namreč v pristojnosti Banke Slovenije in ne ministrstva.

Na vprašanje, koliko več Slovencev bo zdaj po novem kreditno sposobnih, je odgovoril, da je to težko oceniti, saj je postavljanje okvirov še vedno v rokah Banke Slovenije. "Vlada ni tista, ki določa pogoje. Je pa dejstvo, da je šlo v tem primeru za težave pravne narave in tu je vlada naredila vse, da je te omejitve odpravila. Stopili smo v stik z Banko Slovenije in definirali težave, kar je lahko vlada storila, je to, da je omejitve tudi odpravila," je dodal Boštjančič. 

Komentarjev 4
  • jakec42 19:11 23.februar 2023.

    Kdaj bodo banke začele izplačevati obresti na varčevalnih računih,še v Jugi smo dobili obresti in zraven še pripis k inflaciji.zdaj nič,pa se hvalijo z dobički-pokvarjenci!

  • h4ck3r 18:12 23.februar 2023.

    Hahahaha zdaj ploskajo, čez leto ali dve se bodo pa taisti pritoževali, kako država ne ukrene nič, da ne bi ostali brez premoženja.

  • AnzeSmolej 15:48 23.februar 2023.

    Zakaj sploh kakšne omejitve? Vsak naj sam odloča o svojem premoženju, Banke pa itak dobijo garancijo. Če bo folk bankrotiral si je sam kriv.