Slovenija
14 ogledov

Vlada spremenila podlago za preoblikovanje UVK

Sestanek predsednikov parlamentarnih strank. Anže Petkovšek
Vlada je sprejela predlog novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki predvideva, da bo imela agencija za varstvo konkurence direktorja in petčlanski svet agencije.

Vlada je na današnji seji sprejela novelo zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, s katero bi zagotovili zanesljiv prehod iz Urada RS za varstvo konkurence (UVK) v agencijo, je na novinarski konferenci dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav.

"Postopek imenovanja v DZ je žal padel, bili smo v blokadi, kjer nismo mogli realizirati projekta prehoda iz urada v agencijo," je dejal Žerjav. DZ namreč marca letos ni potrdil kandidatov, ki jih je za člane komisije za varstvo konkurence predlagala vlada Boruta Pahorja.

Odločali bodo poslanci

Predlog novele predvideva, da bo imela agencija petčlanski svet, katerega člane bo imenoval DZ na predlog vlade, medtem ko svet po veljavnem zakonu imenuje vlada. Po noveli bo tudi direktorja imenoval DZ na predlog vlade, ne več neposredno vlada. Direktor bo po funkciji tudi predsednik sveta.

Glede na navedbe iz predloga novele, objavljene na spletni strani vlade, želijo s tem, da direktorja agencije imenuje in razrešuje DZ, "zagotoviti čim večjo neodvisnost agencije od izvršilne veje oblasti".

Pristojnosti ostajajo

Predlog ohranja pristojnosti sveta agencije iz veljavnega zakona, med njimi sprejem splošnih aktov, letnega poročila in letnega programa dela agencije, po novem pa bo na predlog direktorja imenoval člane prekrškovnega senata za odločanje v vsaki posamezni zadevi.

Predvidena je ukinitev komisije za varstvo konkurence. Njene naloge odločanja v upravnem postopku bodo prenesli na senat, ki ga bodo sestavljali vsi člani sveta, tudi direktor agencije.

"Ni bilo tako, kot bi moralo biti"

Glede dela UVK je Žerjav ocenil, da "na uradu očitno v zadnjih letih ni bilo vse tako, kot bi moralo biti". Pri tem je navedel tristranski seznam upravnih postopkov, pri katerih je zakonski rok za končanje že potekel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.