Slovenija
17 ogledov

"Vlada stavke ne jemlje resno!"

1/10
Žurnal24 main
Sindikati javnega sektorja in vladna pogajalska skupina po dolgih urah pogajanj brez končnega dogovora. Miščevič napoveduje: pripravili bomo temeljit načrt, stavka bo kratka in učinkovita.

Pogajanja očitno zaenkrat niso obrodila sadov. Zapletlo se je znova pri enem delu pogajanj. Vodja stavkovnega odbora Dušan Miščevič meni, da tisti del, glede katerega se še niso uskladili, ne predstavlja finančnih posledic. Tokrat je bil pretrd oreh odpoved kolektivne pogodbe.

Zato tudi pričakujejo, da bo vlada sporazum podpisala. V nasprotnem primeru bodo jutri na stavkovnem odboru pripravili temeljit načrt za stavko. Za RTV Miščevič dejal, da jutri v vsakem primeru še ne bodo zaostrovali stavke, temveč bodo naredili načrt za stavko, ki bo kratka in učinkovita.

Na koncu pa šok.
Vlada je, potem ko so se že dogovorili o rokih, v katerih bi končali pogajanja glede načina napredovanj, nagrajevanj, plačila dežurstev ter usklajevanja z inflacijo, šokirala z informacijo, da kljub zamrznitvi stavke namerava odpovedati kolektivno in panožne pogodbe.

Maratonska pogajanja
Po več kot osmih urah so bili vlada in sindikati po besedah slednjih že blizu dogovora glede ostalih zahtev (nefinančne narave), a se je znova zapletlo. Vlada je napovedala, da bo vztrajala pri odpovedi kolektivne pogodbe, kljub temu da so sindikati dejali, da bi zamrznili stavko. Kot smo izvedeli neuradno, so bili nekateri sindikati po tem tako besni, da so na glas izrazili obžalovanje, ker niso šli na ulice.

"Vlada stavke ne jemlje resno!"
Sindikalni predstavniki so z ostrim tonom vladni strani pojasnili, da gre za nesprejemljivo ravnanje, dali vladi nekaj časa za razmislek, pred dvorano pa ogorčeni povedali: “Vlada stavke ne jemlje resno!” Vlada je minuli teden sprejela sklep, od katerega ne odstopa, da razveljavi kolektivno pogodbo in s sindikati sklene novo, spremenjeno samo v členu, ki določa dinamiko izplačila plačnih nesorazmerij.

Delavci na ulice
Sindikat na UKC Ljubljana bo vodstvu v torek predstavil scenarij za zaostritev stavke, ki naj bi ga začeli izvajati že jutri. “Bolniki bodo stavko čutili, drugače ne gre,” je napovedal predsednik sindikata Matija Cevc. Omenjajo se možnost odpovedi rednih ambulant, izvajanje le nujnih operacij, mrzli obroki za hospitalizirane ... Sicer pa je scenarijev za nadaljevanje stavke v javnem sektorju več. Vodja pogajalcev Janez Posedi je omenil možnost, da bi stavkali izmenično v različnih sektorjih. Med najostrejšimi pa je bilo tudi že slišati razmišljanja o tem, da bi k stavki dejansko pozvali še zaposlene v gospodarstvu in skupaj z njimi odšli na ulice.

Neuradno: blokada ceste

Policija in vojska nameravata v torek blokirati ljubljansko obvoznico.” Takšno anonimno sporočilo smo dobili danes. Blokado naj bi izpeljali tako, da bi inscenirali ovaro na vojaškem vozilu. Informacijo so zanikali oba policijska in vojaški sindikat.

Brez mandata za "finančne" kompromise
Kot je znano, vlada in sindikati stojijo na nasprotnih bregovih glede izplačila tretje četrtine plačnih nesorazmerij. Vodja vladne pogajalske skupine Helena Kamnar je denimo ob prihodu na sestanek dejala, da sindikatom ne morejo ponuditi nič, kar bi imelo javnofinančne posledice. Vodja pogajalske skupine 21 sindikatov Janez Posedi je na to odvrnil, da tega ne zahtevajo, saj je po njihovem "tretja četrtina odprave plačnih nesorazmerij dejstvo, ki se je zgodilo 1. oktobra in mi smatramo, da ni več predmet pogajanj". Potrdil pa je, da bodo razpravljali o napredovanjih.

 

Poleg tega vladna pogajalska stran nima mandata za nikakršne kompromise, ki bi imeli vpliv na državno blagajno, je odločil premier Borut Pahor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.