Slovenija
3027 ogledov

Vlada stopila na zavoro, zamrznili so proračun

Andrej Bertoncelj Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za finance Andreja Bertonclja pred odborom DZ za finance
Minister za finance je po seji vlade napovedal varčevalne ukrepe in zamrznitev proračuna do konca leta.

"Proračun je zamrznjen, vsi večji izdatki gredo v potrjevanje na ministrstvo za finance. Ministre sem pozval k varčevanju pri nenujnih ukrepih, kar je zakonskih obveznosti, se bodo seveda spoštovale," je po seji vlade napovedal minister za finance Andrej Bertoncelj.

Vlada se je na seji seznanila s Pomladansko napovedjo Urada za makroekonomske analize in razvoj, po njihovih ocenah bo rast letos skoraj petino nižja, kot je bilo predvideno še spomladi. Ocena gospodarske rasti letos je tako le 2,8 odstotka in ne več 3,4 odstotka.

Bertoncelj je dejal, da je težko napovedati prihodke, odhodki pa bodo, če bodo varčevali, nižji, kot so predvideni v veljavnem rebalansu proračuna. Z varčevalnimi ukrepi pa naj bi leto končali s presežkom, z optimizmom pa ministra navdaja napoved, da naj bi se v tretjem in četrtem kvartalu gospodarska rast znova zvišala.

Znižani odhodki za prihodnje leto

"V letu 2020 je napoved spremenjena, spomladanska napoved je bila 3,1 odstotka, spremenjena je na tri odstotke, ne gre za izrazito spremembo. Kljub temu se je vlada odločila, da sprejme določene ukrepe in soglasno smo sprejeli sklep, da gremo na ministrstvih v linearni ukrep zmanjšanja proračunskih odhodkov v višini sto milijonov evrov. Proračun za 2020, ki ga bomo sprejemali na prihodnji seji vlade, bo imel tako sto milijonov evrov manj odhodkov. Zgornja meja 10,45 milijarde odhodkov se tako zmanjšuje na 10,35 milijarde evrov," je pojasnil Bertoncelj.

Vsako ministrstvo bo moralo tako za dober odstotek znižati načrtovane odhodke.

"Sledimo srednjeročnemu cilju, ohranjamo proračunske presežke, še naprej zmanjšujemo javni dolg," je napovedal Bertoncelj in dodal, da je napovedana gospodarska rast 2,8 ali tri odstotke še vedno zelo solidna gospodarska rast, več kot dvakrat višja od rasti evrskega območja. "V Nemčiji je ocenjena rast letos 0,5 odstotka, se pa tudi njihova rast za prihodnje leto zvišuje na odstotek," je dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • maresem 06:44 13.september 2019.

    Se je že začelo.... tišlerju so pošle zaloge, zdaj pa udri po siromaku...banda neandertalska levičarska.

  • borut08 13:34 12.september 2019.

    Kaj to pomeni,da potem Jankovicem ne bo drzava odpisala dolgov in jim podo vzeli premozenje neznanega izvora,ki ga ne znajo pojasniti kakor tudi Jansi,Kanglerju in mnogim drugim???