Slovenija
9 ogledov

Vlada udarila po emigrantih

Azilni dom Žurnal24 main
Na okopih. Kot druge evropske vlade tudi naša zaostruje politiko do migrantov. Ukrepi. Uvajajo zdravniško določanje starosti, ukinjajo pravno in manjšajo socialno pomoč.

V Slovenijo sem prišel v upanju na boljše življenje. To se ni izpolnilo, a upam, da se še bo,” razlaga eden izmed prosilcev za azil. Če bodo sprejete spremembe zakona o mednarodni zaščiti, bo pridobivanje azila, ki je za večino že zdaj neuspešno, še težje. Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) ukrepe, za katere so nevladne organizacije prepričane, da grobo posegajo v pravice ljudi, pripisuje krizi.

Azilanti k zdravnikom

Na MNZ trdijo, da se je v zadnjih dveh letih povečalo število prosilcev za azil, ki trdijo, da so mladoletniki brez spremstva. “V večini primerov je obstajal dvom o starosti,” razlagajo. Za uvedbo zdravniškega ugotavljanja starosti so se odločili, da preprečijo zlorabe. “To je sporno z etičnega vidika in vidika netočnosti postopkov, saj lahko tako ugotovljena starost za več let odstopa od dejanske,” opozarja Franci Zlatar iz Slovenske filantropije (SF). Namesto zdravniškega merjenja gostote kosti predlagajo psihološko oceno starosti. MNZ se postopek ne zdi sporen.

Pravnikom odklenkalo

Vlada želi beguncem ukiniti brezplačno pravno pomoč na prvi stopnji. “Takrat je ta ključna, saj moraš razložiti situacijo in zaprositi za zaščito,” pravi Zlatar. V SF menijo, da gre za nižanje doseženih standardov. MNZ pojasnjuje, da je “razlog za navedeni predlog trenutna javnofinančna situacija”. Kljub temu zatrjujejo, da bodo ta denar preusmerili k nevladnim organizacijam, ki naj bi po novem zagotavljale pravno pomoč.

Preživetje s 130 evri

Prosilci za azil večinoma živijo v azilnem domu, ki je po mnenju nevladnikov “prenatrpan, z neustrezno skrbjo za otroke in strogim nadzorom, tudi policijsko uro”. Prosilci lahko živijo tudi drugje. Ker večina ne more dobiti delovnih dovoljenj, zaprosijo za pomoč države. Ta se je zaradi varčevanja zmanjšala za polovico, na 130 evrov. Država bo tako prihranila okoli 50 tisoč evrov, ocenjujejo v SF: “To bo nesorazmerno glede na poseg v načelo enakosti, dostojanstvo in človekove pravice. To je nedopustno.”

MNZ odgovarja, da teh sredstev ne smemo enačiti s socialno pomočjo drugim prebivalcem. “Zanje je to edini vir preživetja, prosilci, ki so na lastno pobudo razseljeni, pa se lahko vrnejo v azilni dom, kjer jim je poleg osnovne oskrbe zagotovljena žepnina.”

Komentarjev 5
  • nathan 12:32 25.junij 2012.

    Zakaj prosilci za mednarodno zascito cakajo 2 leta da pridejo na vrsto in dobijo zaslisaje in potem 2 leta da dobijo odgovor? Jaz, naprimer, ze imam status prosilca za mednarodno zascito ze 6 let, in ne samo jaz. Od inspektorov ...prikaži več ne dobis informacije, nihce ne odgovoren. Delovni ure 3 krat na teden in takrat tezko jih dobis. Moj inspektor ali na doputu ali na boljnicke? ali pred dopustom, v glavnom sem tukaj ze 6 let cakam. Enkrat je bila siruacija ko sem prisel v delovni ure (od 9 do 12), In dve ure cakal ko moj inspektor pride z malice, prisla z malice ob 11:30. Zakaj oni niso odgovorne, kot druge organizaciji v sloveniji?

  • robocop 23:07 17.junij 2012.

    SNOP ,točno tako,vsa ta drhal nas zažira....

  • mazid 23:00 17.junij 2012.

    samo retardiranci še naprej gonijo 2 sv. vojno