Slovenija
3023 ogledov

Vlada umaknila oznako zaupno z dokumenta, ki ga je pripravil Kučan

Milan Kučan Anže Petkovšek
Vlada: Non-paper je pripravil Milan Kučan.

Vlada je na današnji seji umaknila oznako zaupno z dokumenta o možnih nadaljnjih poteh za uspeh procesa ustavne reforme Bosne in Hercegovine iz leta 2011. Ob tem so z vlade sporočili, da je dokument na podlagi sklepa takratne vlade v vlogi posebnega poročevalca za BiH pripravil bivši predsednik Milan Kučan.

Ni razlogov za zaupni status"

Kot je po današnji seji vlade sporočil urad vlade za komuniciranje, je bilo v zadnjih mesecih v domačih in tujih mediji zasledili vrsto informacij o t. i. non-paperju, ki ga pripisuje Sloveniji, sedanja vlada pa s takšnim dokumentom ni seznanjena, saj ga v aktualnem mandatu ni obravnavala, pripravljala ali o njem razpravljala, niti tega ni storilo katerokoli ministrstvo ali vladni organ.

Je pa vlada potrdila, da obstaja dokument s številko Z-103-34/2010 z datumom 26. januar 2011 o možnih nadaljnjih poteh za uspeh procesa ustavne reforme Bosne in Hercegovine. Glede na to, da je vsebina dokumenta v pretežni meri že več več tednov javno znana, ni več pogojev, ki so potrebni za nadaljnji zaupni status tega dokumenta, so še sporočili po seji vlade.

Kučan o ozadju

Vlada pod vodstvom takratnega premierja Boruta Pahorja je Kučana za svojega posebnega poročevalca o BiH imenovala leta 2010.

Kučan je pred dobrim mesecem dni v pismu, ki ga je prejela tudi STA, zapisal, da se je vedno zavzemal za ozemeljsko celovitost suverene BiH, ki jo enakopravno konstituirajo vsi trije narodi, Bošnjaki, Hrvati in Srbi, v mejah, kakršne je imela kot jugoslovanska republika. Poudaril je, da se je vseskozi zavzemal tudi za evropsko prihodnost BiH.

Izpostavil je, da je pri pripravi poročila leta 2011 "izhajal iz krute realnosti, v katerih živijo državljani BiH in ne iz fiktivnih stanj in iracionalnih podmen". "Moje izhodišče je bilo, da obstoj BiH zagotavljajo njeni državljani, ker je to njihov interes, in ne sile od zunaj ali od zgoraj," je dejal.

"Celotna moja analiza (...) je poziv za ohranitev ozemeljske celovitosti BiH. Naj ponovim, BiH kot države treh enakopravnih narodov," je med drugim v pismu še zapisal Kučan.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 34
 • Kirka 18:06 11.junij 2021.

  Ve se, kdo je bivši UDBAŠ: https://insajder.com/slovenija/nekdanji-vodilni-jugoslovanski-tajni-agent-bozo-spasic-janeza-janso-je-kot-sodelavca-udbe

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 01:36 11.junij 2021.

  Človek res ne more verjet kako nizko gre lahko JJ in kako zarukane so njegove ovce...Vračajo se več kot deset let nazaj, ko je jasno, da je bil "NonPaper" snovan letos (ali morda lansko leto) in je na njegovi podlagi ...prikaži več Pahor že bluzil Bošnjakom o možni spremembi mej...Naveza JJ-Borut ubija..dobesedno.. Pisuni SDS tule pa ste izmečki poslednje vrste, bedni in nagnusni do skrajnosti..

 • Mehičanka76 01:13 11.junij 2021.

  Janez misli, da je mojster preusmerjanja pozornosti, spletk in podtikanj, ampak misli slabo, ker mu razen tistih nekaj njegovih prisklednikov, nihče več ne verjame niti trohice. Kučan je pa itak kriv tudi če Janez drisko faše.