Slovenija
20 ogledov

Vlada ustavila Akrapovičeve investicije

Renault clio RS Akrapovič Anže Petkovšek
Skupina Akrapovič je ustavila vse večje investicijske projekte zaradi napovedanih davčno-fiskalnih ukrepov in posledično obremenitve podjetij v Sloveniji.

Županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič je danes vlado in gospodarskega ministra Stanka Stepišnika v pismu opozorila, da je podjetje Akrapovič v Črnomlju začasno ustavilo vse večje investicijske projekte, saj "napovedane spremembe, neposredne in posredne obremenitve podjetij, ki grozijo zaradi napovedanih davčno-fiskalnih ukrepov v Sloveniji, predstavljajo povsem nepredvidljivo poslovno okolje. Zato so v podjetju sprejeli sklep o moratoriju vseh večjih investicijskih projektov v okviru skupine Akrapovič." Na gospodarskem ministrstvu odgovarjajo, da bodo primer podjetja Akrapovič podrobneje proučili: "V sodelovanju s podjetjem in Občino Črnomelj bomo konkretizirali težave in poskušali najti rešitev zanje."

Ovir se zavedajo

Kot zatrjujejo, se tudi zavedajo, da se slovensko gospodarstvo spopada s številnimi obremenitvami in ovirami. Opozorili so, da niso le povečevali davčnih obremenitev za podjetja, ampak gospodarstvo tudi spodbudili z davčnimi olajšavami pri davku od dohodkov pravnih oseb in davku na dohodke iz dejavnosti. "Tudi davčna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb se je že lani znižala z 20 na 18 odstotkov, letos pa na 17 odstotkov in te stopnje v letih 2014 in 2015 predvidoma ne bomo dodatno zniževali," so zapisali na gospodarskem ministrstvu. Na očitke o davčnih obremenitvah odgovarjajo, da se bodo trudili, da bodo ukrepe izvedli postopno, s čimer želijo zagotoviti, da bi imele nove obremenitve čim manjši možni negativni vpliv na podjetja. 

Zaradi visoke brezposelnosti v Pokolpju pa so pripravili program spodbujanja konkurenčnosti in razvojne ukrepe v obdobju 2011–2016, za katerega bodo namenili 290 milijonov evrov. "Tako so/bodo za podjetja, občine in druge subjekte v Pokolpju na podlagi omenjenega programa na voljo številni ukrepi in spodbude (med drugimi povračilo plačanih prispevkov delodajalca za socialno varnost, davčne olajšave za zaposlovanje in investiranje, garancije s subvencijo obrestne mere za investicijske kredite podjetjem ...), s katerimi prav tako poskušamo zagotoviti boljše poslovno okolje," so zaključili na ministrstvu. 

Komentarjev 18
  • mirko 10:34 02.avgust 2013.

    Kolikor te poznam iz tvojega pisanja si ti sovražno nastrojen privat kapitalu. Vso gnojnico, ki jo premoreš si zlival po Janši, ki je hotel v tej državi vzpostavit boljše pogoje za poslovanje gospodarskih subjektov. Sedaj pa pametuješ in pluvaš po ...prikaži večpo svoji levi vladi. Si se morda streznil ? Ne verjamem. Tvoji fiakri se ne dajo tako zlahka odstranit. Kar se pa ekonomije tiče, pa boljše da pišeš o kakih drugih stvareh, ker pojma nimaš.

  • allstarr111 10:09 02.avgust 2013.

    Banke so problem to je res, ampak da so banke v buli in mi z jimi, je kriva politika.EU pravi, sanirajte banke in zreducirajte porabo javnega denarja, to sta dve ključni točki in najbolj pomembni. Sej veš da ...prikaži veča JU zaposluje nekje eno tretjino vseh delovno aktivnih v Sloveniji ?

  • MEM 08:00 02.avgust 2013.

    ma kakšna javna uprava neki???Se še niste zbudili in ugotovili, da so problem banke!!!! Vsi davkoplačevalci bomo vračali nakradene miljone in nekrite kredite politično - gospodarske bande, ki se nam lepo smeje, miljoni pa so naloženi nekje v davčnih ...prikaži več oazah!!! Banke, banke dragi slovenceljni, tam jim delajo klime, dobivajo regrese, božičnice, ....Ne pa javna uprava, res je treba ukinit par sto občin, ker tam se je nabralo nedelujočega balasta več o preveč, pa še razne vladne službe in kvazi agencije, ki mešajo luft, itd...