Slovenija
16 ogledov

Vlada uživa njegove simpatije

Danilo Türk. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Predsednik republike Danilo Türk se je v pogovoru z novinarji dotaknil tudi Simone Dimic, Jureta Jankoviča in zaupanja v vlado. Pri zamenjavi Uroša Rotnika ima po njegovih besedah zadnjo besedo sodišče.

Türk je v pogovoru z novinarji dejal, da je treba institucije pravne države spoštovati. Pri celotnem projektu Teš 6 ga tako kot ostale državljane skrbi, ko sliši, da se je cena projekta podvojila s 600 milijonov evrov na 1,2 milijarde evrov. "To so izjemno velika sredstva in ko gre za tako povečevanje in pogodbene določbe, ki omogočajo zviševanje cene, potem je treba skrbno pregledati dosedanje delo in ugotoviti, ali so morebiti bile narejene napake, ki jih bomo morali prednostno odstranjevati in mogoče tudi projekt revidirati, najti kakšno revizijo tudi na pogodbeni ravni," je dejal predsednik. A je hkrati opozoril, da je to treba delati z veliko skrbnostjo in kolikor je mogoče hitro.

Türk se je izrekel za obravnavo problema Teš v dveh stopnjah. Najprej je treba ugotoviti, kako je z ekonomsko, finančno in pravno vzdržnostjo projekta, nato pa še enkrat oceniti ekološko energetski vidik.

Na pripombo novinarja Pop TV, da se zdi, da je za to šest let prepozno, je Türk odvrnil, da "nima časovnega stroja". Če bi ga imel, bi ga večkrat uporabil in bi kakšno temo zavrtel nazaj in bi potem lažje šli od začetka naprej. "Ker pa ga nimam, je treba odločati v razmerah, ki jih imamo in na način, ki nam je dostopen," je dejal.

Verjamem, da bi morali prav sodniki, ki so udeleženi v teh javnih razpravah, še posebej paziti na spoštljiv odnos do pravosodja in resnost tem, ki se obravnavajo, in da se, ko imajo resna razhajanja, to rešuje po sodni poti in ne po značilnostih našega javnega diskurza.
o odnosu do pravosodja in sodnikih
"Protikorupcijska komisija je del našega pravnega sistema. Zasluži vse spoštovanje in ni dobro, ko se to spoštovanje odreka in ko se uporablja velika količina domišljije pri iskanju poti nekega izhoda, ki potem omogoči, da se pred tako komisijo ne pride. To ravnanje zavračam," je na vprašanje glede spoštovanja institucij, kjer sta bila izpostavljena primer neudeležbe Simone Dimic na zaslišanju pred protikorupcijsko komisijo in molk Jureta Jankovića pred preiskovalno komisijo DZ, med drugim dejal predsednik

Razprava ob imenovanju Branka Masleše za predsednika vrhovnega sodišča je ena tistih tem, kjer se je veliko osebnih zamer spremenilo v politično razpravljanje, ocenjuje predsednik. Kot pravi, je to pomanjkanje strpnosti žalostno. Predsednik tudi ugotavlja, da se v Sloveniji o pravni državi vse prepogosto govori kot o nečem, česar domnevno nimamo.

Vlada uživa njegove simpatije
Vladi bi svetoval, naj zelo skrbno definira svoje prioritete, ki jih ne bi smelo biti preveč. Javnomnenjska raziskava Vox populi je po njegovem razlog za zaskrbljenost, resno opozorilo, a ena raziskava ne more biti vodilo za odločanje. Na vprašanje, ali vlada uživa njegovo zaupanje, je dejal, da vlada uživa njegove simpatije.

SDS o odgovornosti v dejanjih
Na predsednikove besede so se odzvali v stranki SDS, kjer trdijo, da je "odgovornost potrebna tako v besedah kot v dejanjih". Po njihovem mnenju je predsednik v obeh primerih slab zgled.

"Njegova izjava, da so mrtvi v Hudi Jami drugorazredna tema, predstavlja vrhunec neodgovornosti v besedi, podelitev odlikovanja šefu Udbe Tomažu Ertlu pa predstavlja vrhunec neodgovornosti v dejanjih," še navajajo v največji opozicijski stranki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.