Slovenija
23 ogledov

Vlada v boj proti poplavam

Država napoveduje dejavnejši boj proti vodni ujmi. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Dva od petih prostorskih načrtov, s katerimi naj bi država zagotovila večjo protipoplavno varnost, sta že sprejeta, preostali bodo prihodnje leto.

To je pred poslanci danes dejal okoljski minister Roko Žarnić, ki je pojasnil, da se sprejeta državna prostorska načrta nanašata na Zgornjo Savinjsko dolino. Preostali načrti, ki so še v pripravi, se nanašajo na območja Spodnje Savinjske doline, jugozahodnega dela Ljubljane in Železnikov.

Za načrt za Spodnjo Savinjsko dolino je rok za strokovne podlage januar 2011, dopolnjeni osnutek načrta naj bi bil pripravljen 1. marca, v javno razpravo naj bi ga poslali julija, mnenja bi sprejemali do oktobra, vlada pa naj bi ga sprejela januarja 2012.

Za jugozahodni del Ljubljane so izdelali optimizirane študije, januarja 2011 naj bi bil pripravljen osnutek načrta, razgrnili ga bi maja, mnenja bodo zbirali do septembra, vlada pa bi ga lahko sprejela novembra 2011.

Za Železnike naj bi strokovne podlage izdelali do marca, dopolnjen osnutek aprila, razgrnjen naj bi bil julija, mnenja bodo zbirali do oktobra, vlada pa bi ga lahko sprejela decembra 2011.

Žarnić je še napovedal, da bodo prek projekta Leader spomladi zagotovili digitalizirane posnetke celotne Slovenije, ki bi jih lahko med drugim uporabili za izdelavo poplavnih kart posameznih občin. Natančne karte za celotno Slovenijo naj bi dobili v dveh letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.