Slovenija
1515 ogledov

Vlada z novim kupom denarja za slovensko energetiko

slovenija 15.01.13, elektrika, elektricna energija, daljnovod, foto: Anze Petkov Anže Petkovšek
Po tem, ko je država v HSE vložila skoraj 500 milijonov evrov, jih je zdaj 170 milijonov še v ELES.

"Države EU rešujemo energetsko krizo znotraj sprejetega okvirja na ravni EUZ, ukrepe pa prilagajamo razmeram na tujih in domačih trgih," je uvodoma pojasnil minister za finance Klemen Boštjančič. Potem ko je vlada že sprejela zakon, ki energetskim podjetjem omogoča poroštvo za 80 odstotkov obveznosti za zagotavljanje likvidnosti, je sprejela nove odločite, s katerimi želijo zagotoviti stabilno oskrbo končnih odjemalcev električne energije in zemeljskega plina.  

Država je vplačala dodatni kapital v družbo HSE v višini skoraj 500 milijonov evrov za premostitev likvidnostnih težav, "ki bodo, če ne bo novih pretresov, lahko vrnjeni v naslednjih dveh letih". 

"Vlada pa je odločila še, da do konca letošnjega leta izvede izplačilo sredstev v višini 170 milijonov evrov v družbo ELES. Naknadno vplačilo je namenjeno za plačilo nakupa izgub električne energije na prenosnem in distribucijskem elektroenergetskem omrežju, nastalih v 2023. Glede na to, da je trg z električno energijo izjemno volatilen, se zasleduje namen, da ELES izkoristi trenutne ugodne razmere, poleg dnevnih nakupov na borzi električne energije, da se čim prej pokrije čim večji delež celotnega portfelja potrebne električne energije za prenosno in distribucijsko omrežje 2023 ter sorazmeren delež za naslednja leta," je povedal Boštjančič. ELES po Boštjančičevih besedah potrebuje dodatna sredstva s strani ustanovitelja zaradi šibke likvidnostne situacije. 

Državna sekretarka na Ministrstvu za infrastrukturo Tina Sršen je povedala, da je vlada od začetka mandata sprejela že mnoge ukrepe za zagotavljanje oskrbe z elektriko in zemeljskim plinom – poleg interventne zakonodaje tudi uredbe o najvišjih dovoljenih cenah. Vlada je z današnjima uredbama določila še najvišjo drobnoprodajno ceno električne energije in zemeljskega plina za vrtce, šole, občine itd., ki niso bili še vključeni v veljavno regulacijo. Sem sodijo tudi večji porabniki, kot so bolnišnice, RTV Slovenije, kulturne ustanove, knjižnice, športne dvorane …

Uredbi poleg javnih zavodov vključujeta tudi zasebne izvajalce, ki svoje storitve opravljajo na podlagi koncesije.  Uredbi bosta v veljavo stopili 1. januarja 2023 in veljali eno leto.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 22
  • midos 17:58 22.december 2022.

    samo da ne bojo mel to za božičnice in nagrade !!

  • pravičnik77 17:55 22.december 2022.

    tale helikopterski keš za podjetja, ko si delijo nagrade ob najvišjih plačah v državi, nas bo še globoko bolela glava. kot za vse milijarde podjetjem, katerih lastniki iz njih pobirajo dividende, mi jih pa filamo z zastonj denarjem...

  • Toma 17:41 22.december 2022.

    Jebi ga, električna super svoboda!