Slovenija
20 ogledov

Vlada v letu dni ni naredila nič

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Ob prvi obletnici uvedbe stečaja Steklarske nove si delavci želijo čimprejšnje spremembe zakonodaje. Pahor: ''Naredili smo vse, kar je bilo mogoče.''

Delavci so opozorili, da se v enem letu problematika neplačanih prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje še vedno ni uredila, zato spremembo zakona na tem področju pričakujejo čim prej.

''Kolikor je mogoče znotraj pravnega reda, smo storili vse. Vemo za ta problem. Neplačevanje prispevkov je bil v tej državi nacionalni šport. To smo zajezili,'' je danes na Brdu pri Kranju dejal premier Borut Pahor.

Do danes namreč nekdanji delavci Steklarske nove še vedno niso dobili poplačanih prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje.

"Do danes se ni zgodilo praktično nič, niti za tiste, ki že izpolnjujejo pogoje, da bi šli v pokoj, za tiste, ki so imeli beneficirano dobo," je poudaril sindikalist Drago Lombar in dodal, da se ne rešuje problem Steklarske nove, ampak bi s spremembo zakona rešili problem 150 tisoč zaposlenim, ki nimajo plačanih prispevkov.

V enem letu brez napredka
"Leto dni ste seznanjeni s problemom, naredili pa niste nič," je državnemu sekretarju v premierjevem kabinetu Milošu Pavlici zabrusil predstavnik delavcev Stjepan Miklaužič. Pavlica pa je pojasnil, da se s spremembo zakona ukvarja vrsta strokovnjakov, ki imajo različna pravna mnenja.

Nekdanji zaposleni bodo po Hrupovih besedah kmalu vložili skupinsko tožbo zoper državo. Kot je poudaril, za stečaj družbe niso odgovorni delavci, ampak "nesposobno" vodstvo, ki pa ga je "postavila" država.

Še vedno po njegovih besedah velja obljuba, da nihče v trenutku, ko se bo upokojeval zaradi neplačanih prispevkov, ne bi smel biti prizadet. To se tudi doslej še ni zgodilo, je dejal in dodal, da to zagotavljajo tudi na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) in na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Predstavnik delavcev Božidar Hrup je poudaril, da ne drži, da noben delavec Steklarske nove zaradi neplačevanja prispevkov še ni bil prizadet. "Tisti, ki so imeli beneficirano dobo, bi bili že v pokoju, pa ne morejo biti," je izpostavil.

Pavlica pa je odvrnil, da Zpiz in ministrstvo zagotavljata, da v prihodnjih dveh letih nihče ne bo izpolnil pogojev za upokojitev. Miklaužič je to zanikal, saj da so na ministrstvo poslali papirje z imeni ljudi, ki pogoje izpolnjujejo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.