Slovenija
23706 ogledov

Šarcu uspelo to, kar Cerarju ni

Marjan Šarec, Salzburg Epa
Po tem, ko je vlada začela s povprečno oceno, si je v treh mesecih uspela le-to popraviti

Anketa, ki jo je za Delo opravila Mediana, je pokazala, da si je vlada v treh mesecih uspela izboljšati povprečno oceno. Septembra je bila povprečna ocena dela vlade 2,16, v treh mesecih pa se je ta ocena izboljšala in zdaj znaša 3,01. Tako visoko vlada Mira Cerarja v zadnjih dveh letih vladanja ni bila. 

Slabše kot vlada jo je odnesel državni zbor. Po mnenju anektiranih si je namreč prislužil povprečno oceno 2,72. 

Med strankami je v prepričljivem vodstvu SDS, ki bi, če bi bile parlamentarne volitve v teh dneh, tokrat dobila 18,1 odstotka glasov vprašanih (novembra 18,3 odstotka). Naslednja tri mesta ohranjajo SD, LMŠ in Levica, ki so tokrat vse zabeležile višjo podporo, kot so jo imele novembra. Da bi glasovali za SD, je tokrat odgovorilo 10,5 odstotka vprašanih, novembra se je zanjo opredelilo 8,9 odstotka. LMŠ bi volilo 8,5 odstotka vprašanih (novembra sedem odstotkov), Levico pa 6,7 odstotka (novembra 6,1 odstotka).

Velik skok SLS

Stranka SLS si je v zadnjih dveh mesecih znatno izboljšala položaj. Še pred dvema mesecema so imeli po anketi sodeč 1,7 odstotka podpore, tokrat pa so se zavihteli na 5. mesto s 5,5 odstotka. Za njimi je zaostala tudi SMC, ki ima kljub večji podpori kot prejšnji mesec dobro odstotno točko zaostanka. SMC bi podprlo 4,9 odstotka vprašanih.

Sledijo NSi s 4,2 odstotka in DeSUS s 3,5 odstotka glasov. SNS bi izbralo 3,2 odstotka, SAB pa 2,2 odstotka vprašanih. Z izjemo DeSUS, ki ima praktično enako podporo kot novembra, bi ostale tri stranke volilo nekoliko manj anketirancev kot v prejšnjem Barometru.

Borut Pahor, predsednik republike | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pahor z nižjo oceno še vedno prvi

Predsednik republike Borut Pahor je najbolj priljubljen politiki v državi tudi decembra. Tako kot v prejšnjem mesecu mu sledi premier Marjan Šarec, le da ima tokrat Šarec višjo oceno, kot jo je imel novembra, Pahor pa nekoliko nižjo. Evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon si delita tretje in četrto mesto. Nekoliko se je zmanjšalo število neopredeljenih in tistih, ki pravijo, da ne bi volili nobene stranke.

Po enem mesecu se je v prvo peterico vrnil predsednik državnega zbora in prvak SD Dejan Židan. V primerjavi s prejšnjim mesecem je najbolj izboljšal oceno koordinator Levice Luka Mesec, ki pa kljub temu ostaja v spodnji četrtini lestvice. Največjo negativno razliko je dosegel predsednik SDS Janez Janša. Za njim sta obrambni minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec ter predsednik SLS Marjan Podobnik, ki zaključujeta tokratni Barometer priljubljenosti.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo opravil med 26. novembrom in 6. decembrom na vzorcu 717 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • Avatar jezeran
    jezeran 07:17 11.december 2018.

    tele ankete so vse pesek v oči in čisto nakladanje. Šarec pa naj se spelje igrat kam drugam, drugega ni sposoben

  • mefisto 05:36 11.december 2018.

    Namesto komentarja bom parafraziral Janezkov prosti spis iz prvih dni komunistične svobode. Pod Bratuškovo nismo imeli nič. Potem nam je Cerar vse pobral Pod Šarcem imamo pa že po dveh mesecih stokrat več.

  • Avatar Camilosta
    Camilosta 23:41 10.december 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top