Slovenija
32221 ogledov

Vlada varčuje, v vrtcih skoraj vsi otroci

vrtec
1/2
Žurnal24 main
Ker vlada varčuje, so v vrtcih v rdečih regijah skoraj vsi otroci. V črnih regijah, kjer so zaostrili pogoje za nujno varstvo, pa se je število otrok v vrtcih razpolovilo.

"V vrtcih imamo skoraj vse otroke, od 85 do 90 odstotkov jih je v vrtcu. Približno 15 odstotkov staršev pa je po moji oceni otroke pripeljalo v vrtec, ker ga bodo morali v vsakem primeru plačati," nam je povedala Janja Bogataj, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije in ravnateljica Vrtca Škofja Loka.

Včeraj je bilo v javnih vrtcih Mestne občine Ljubljana 8825 otrok, kar je 68 odstotkov vpisanih otrok, prejšnji ponedeljek pa 41 odstotkov. V mariborskih javnih vrtcih je bilo prejšnji torek v vrtcih 62 odstotkov otrok, včeraj pa 72 odstotkov, skupaj skoraj 400 več. Tudi v kranjskih vrtcih je bilo včeraj 72 odstotkov vseh vpisanih otrok.

Včeraj je prvi dan, ko je jasno, da bodo morali starši v rdečih regijah plačati oskrbnino, tudi če lahko zagotovijo drugačno varstvo in s tem prispevajo v manjši možnosti širjenja okužb v vrtcih. Smernice NIJZ pravijo, naj v starejši skupini ne bo več kot deset otrok, normativ je sicer 27.

Priporočila niso skladna z realnostjo

"Priporočila so v nesorazmerju s tem, kar živimo. Oddelki starejših starostnih skupin so polni skoraj do zadnjega mesta, v prvi starostni skupini je še kakšno prosto mesto. Priporočil NIJZ ne moremo upoštevati, mehurček je pač oddelek, tako kot je bilo v začetku šolskega leta," pravi Janja Bogataj.

"Oblikovali smo mehurčke, ki se v vrtcu ne združujejo ali mešajo. V mehurčkih je od 7 do 21 otrok in v vseh enotah ni mogoče v celoti upoštevati priporočil," so nam za kranjske vrtce pojasnili na kranjski občini. Na mariborski občini so izpostavili, da upoštevajo tudi navodila ministrstva za izobraževanje, kjer je zapisano, da je "osnova za oblikovanje mehurčkov oddelek v katerega so vključeni otroci, pri čemer pa se skušajte v čim večji možni meri slediti priporočenemu številu otrok, kot izhaja iz higienskih priporočil NIJZ z dne 23. 12. 2020". Zgoraj smo omenili, da je to v starejši skupini deset otrok. "Vsak matični oddelek v vrtcu deluje po principu mehurčka, vrtci poskušajo zagotavljati poslovni čas posameznega oddelka v izogib jutranjemu in popoldanskemu združevanju oddelkov, kar je skladno s priporočili," so nam povedali v Ljubljani. 

Morda bodo poslanci popravili to neumnost

Zanimalo nas je tudi, ali se jim na ministrstvu ne zdi skregano s pametjo, da starše s finančnimi posledicami silijo, naj otroke pripeljejo v vrtec. Vsak otrok manj v vrtcu namreč zmanjšuje število tesnih stikov, ki so tveganje za okužbo. Morda bodo to bolje razumeli poslanci. "Imam informacije iz dveh poslanskih skupin, tako koalicijske kot opozicijske, da naj bi vložili amandma, po katerem staršem, ki otroka ne bi pripeljali v vrtec, ne bi bilo treba plačati oskrbnine. Upam, da bo to uspelo, zelo različne situacije so, nekateri imajo doma bolne dedke ali babice in so zdaj nekako zagotavljali varstvo doma, da ne bi prišlo do okužbe, zdaj bi jih udarili še s plačilom oskrbnine," je povedala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije.

"Glede na to, da je epidemije razglašena do 15. 3. 2021, menimo, da je predmetni ukrep nerazumen in nesprejemljiv, saj se mora pri izvajanju programa v vrtcih še vedno upoštevati spremnice in priporočila pristojnih institucij za namen zajezitve epidemije. Tako Mestna občina Ljubljana kot javni vrtci MOL smo na MIZŠ naslovili pobudo, da se v PKP8 nujno umesti pravna podlaga financiranje izpada plačil staršev od 26. 1. 2021, saj vrtci delujejo. Vrtci so po telefonskem pogovoru s strani MIZŠ prejeli informacijo, da bo vložen amandma glede ureditve oprostitve plačila staršev," so nam povedali na ljubljnaski mestni občini. 

V vrtcih v črni regiji pol manj otrok kot prejšnji teden

"Trudimo se, da spoštujemo vse pogoje, je pa nekaj zaposlenih odsotnih zaradi varstva ali karantene, tako da smo v stiski s kadrom. Veliko nemira je zaradi nepredvidljivosti, nekateri vrtci so se odprli za štiri dni in se nato zaprli, zaposleni so enkrat v službi in nato na čakanju, te neprestane motnje povzročajo stres," stanje v vrtcih opiše Janja Bogataj.

V zasavski in obalno-kraški regiji so vrtce po štirih dneh včeraj spet zaprli, v črnih regijah pa so močno zaostrili pogoje za nujno varstvo, ki je na voljo le za otroke, katerih oba starša za zaposlena v kritični infrastrukturi, bolnišnicah, šolah in podobno. Doslej so pogoje za nujno varstvo lahko določili župani. V brežiški občini je bilo tako prejšnji ponedeljek v vrtcih 190 otrok (22 odstotkov), včeraj pa več kot pol manj, le 94 (11 odstotkov).

Zelo pomembno je vprašanje otrok s posebnimi potrebami, dodatna strokovna pomoč za njih se je izvajala, zdaj pa so morali v črnih regijah ostati doma, če starši niso zaposleni v kritični infrastrukturi. Zanje je zelo pomembno, da strokovna obravnava ves čas teče.

Janja Bogataj, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije

Ministrstvo vrti kolo sreče

Glede oprostitve plačila so jo na ministrstvu, ki ga vodi Simona Kustec, najprej obljubili, nato pa so si premislili. Ministrstvo za izobraževanje je v četrtek, 21. januarja, vrtcem poslalo okrožnico in obljubilo, da bo v PKP 8 vključena določba, po kateri bodo starši, ki v času epidemije otroka ne bodo pripeljali v vrtec, oproščeni plačila. Enako so po telefonu povedali tudi avtorju članka.

Simona Kustec | Avtor: Daniel Novakovič/STA Daniel Novakovič/STA

Teden dni kasneje so poslali okrožnico, da bo oprostitev plačila veljala v črnih regijah, kaj bo z rdečimi, ni bilo jasno, v petek pa so nato pojasnili, da bodo morali starši v rdečih regijah vrtec v vsakem primeru plačati.

Na naše vprašanje, zakaj so si premislili, še niso odgovorili, čeprav smo ga poslali že v petek zjutraj. Za STA so zapisali, da za oprostitev plačila ni pravne podlage. A ministrstvo pravno podlago lahko samo predlaga, saj prav tako ni bilo pravne podlage za subvencioniranje čakanja na delo, pa smo ga uvedli, ker gre za zelo smiseln ukrep. Zanimalo nas je tudi, ali se je zapletlo pri denarju in koliko bi ta oprostitev obremenila proračun.

Vrtci so starše na podlagi vaše okrožnice, obvestili, da jih varstva ne bo treba plačati in da se bo to uredilo v PKP8. Zakaj ste staršem dali lažno obljubo in kdo bo poravnal stroške za te dni, ko so starši na podlagi vaše obljube menili, da jih oskrbnine ne bo treba plačati?

Eno od vprašanj, na katerega nismo dobili odgovora. Vrtci so se namreč v rdečih regijah odprli 25. januarja in od takrat bi morali starši vrtec plačati, saj pravijo, da za oprostitev ni pravne podlage. Da je ni, so starše obvestili šele 29. januarja.

Na koprski občini nam včeraj podatka o tem, koliko otrok je bilo v vrtcih, niso uspelo zagotoviti. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • rozi6 14:29 02.februar 2021.

    Ponekod so mogoče otroci v večjem številu v vrtcu, v veliki večini pa se posmaezni oddelki zapirajo, zaradi prevelikih okužb. Preverjeno. Otroci moje nečakinje so bili v vrtcu 4 dni, vsi trije so od danes pozitivni. Toliko o odpiranju šol ...prikaži več in vrtcev. Vlada in stroka z razlogom opozarjajo na nevarno početje.

  • mamax 11:35 02.februar 2021.

    Vsa čast babici. Vse več je ozaveščenih in so spregledali, kaj nam vsiljuje okupatorji in fašisti. https://fb.watch/3oU-U1oOje/

  • jakec1575 10:14 02.februar 2021.

    Jaz pa upam na mehurcek v mozganih jajota. Cimprej.