Slovenija
9931 ogledov

Vlada viša trošarine za energente, na črpalkah cene vseeno nižje

bencinska črpalka
Vlada je na dopisni seji spremenila znesek trošarin za energente, na črpalkah cene vseeno nižje.

Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji sprejela Uredbo o spremembi Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente, ki začne veljati s torkom, 7. aprila. S predloženo uredbo se spreminja trošarina: za bencine se zviša za 0,03260 evrov/liter, za plinsko olje za pogon se zviša za 0,01259 evrov/liter.

S spremembo višine trošarin bosta ceni glavnih dveh energentov še vedno nižji, poudarjajo na spletnem portalu vlade, znašali bosta 1 evro/liter. Cene reguliranih pogonskih goriv se bodo kljub temu, da je vlada danes zvišala trošarine, torej opolnoči znižale. Cena bencina bo najnižja v zadnjih 11 letih, dizla pa v zadnjih štirih letih.

Cene nafte v petek upadle

Cene nafte so pred tem po četrtkovih rekordnih skokih, ko so porasle za 20 do 25 odstotkov, v petek znova upadle, je poročala STA.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v maju je bilo treba v zgodnjem trgovanju odšteti 23,80 dolarja, kar je 1,52 dolarja manj kot ob koncu četrtkovega trgovanja. Za 1,44 dolarja so se pocenile tudi junijske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 28,50 dolarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V četrtek so medtem na naftnem trgu zabeležili rekordne rasti, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump prek družbenega omrežja Twitter nakazal, da bi v prihodnje le lahko prišlo do dogovora med proizvajalkama Savdsko Arabijo in Rusijo o količinah črpanja, s tem pa do konca cenovne vojne. Cena za sod nafte brent se je tako denimo med trgovanjem zvišala celo na 36,29 dolarja.

Na cene črnega zlata pritiska tudi pandemija novega koronavirusa, ki zmanjšuje povpraševanje. Število okuženih z virusom je na svetovni ravni že preseglo milijon, z izjemo Kitajske pa ni še nobena država napovedala, da bo razrahljala omejitve, s ciljem zajezitve okužb uvedene za prebivalstvo in gospodarstvo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • sam50 08:32 08.april 2020.

    Bistvo vsega je,da ob cenah na svetovnih trgih nafta pada pod ničlo,naša vlada nam jo pa s trošarinami draži in ima pri litru nafte kar nekajkrat večji dobiček od proizvajalca.....

  • ylarcho 15:01 07.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Decko 08:17 07.april 2020.

    To pomen da je vlada podražila bencin nič drugo