Slovenija
15 ogledov

Vlada vsem daruje 1,27 €

Znižanje RTV-naročnine. Za gospodinjstva skodelica kave, za RTVS katastrofa.

Potem ko je minister za znanost, izobraževanje, kulturo in šport Žiga Turk včeraj tvitnil, da vlada za deset odstotkov znižuje RTV-prispevek, je vlada to potrdila v sporočilu za javnost.

Za znižanje z 12,75 na 11,48 evra, torej za 1,27 evra, naj bi se v vladi odločili zaradi "nezavidljivega ekonomskega oziroma gospodarskega položaja v Republiki Sloveniji, ki je znatno vplival na poslabšanje socialnih razmer državljank in državljanov", pa tudi zaradi "revizijskega poročila računskega sodišča, iz katerega evidentno izhaja, da ima RTV Slovenija na področju finančnih sredstev na voljo še dovolj notranjih rezerv".

Več kot 10 milijonov manj

"V spreminjanju navzdol ne vidim nobenega ekonomskega smisla. Prihranka na gospodinjstvo je zanemarljivo, ena kava na mesec, za nas je pa to ogromen denar," je napoved znižanja RTV-naročnine komentiral generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli in dodal: "Naša ideja je bila vedno kvečjemu usklajevanje z inflacijo, kar bi za prihodnje leto zneslo 13,3 evra, realno pa smo pričakovali, da bi naročnina ostala enaka. Če k devetim milijonom, kolikor bo izpada iz RTV-prispevka, prištejem še upad prihodkov iz trženja, govorimo o zmanjšanju prihodkov za več kot deset milijonov evrov. To zagotovo pomeni resen razmislek o tem, katere dejavnosti bomo opustili."

Kakšne bodo posledice za program nacionalke, Filli za zdaj težko ocenjuje, vendar pa je poudaril: "Da bi ga uravnoteževali povsod malo, je nemogoče, kar pomeni, da se bo treba odločiti, česa ne bo več. Verjetno bo šlo za ukinjanje posameznih programov oziroma kakšnih drugih dejavnosti, ki pa jih predpisuje zakon, in tu je naš problem."

Komentarjev 5
  • bojovi 16:25 24.avgust 2012.

    A vlada daruje, a ni Turk zrihtal da se zniža naročnina? Ali kaj je tisti članek bil?

  • dragec 14:58 24.avgust 2012.

    Ti mene malo, ...ha?

  • jaki 11:00 24.avgust 2012.

    "hvala ti VLADO?" ali vlada? Sem ti že napisal, da ni nič narobe ako pišeš v maternem jeziku. Se vsaj ne boš matrou...