Slovenija
23 ogledov

Vlada vztraja pri zamrznitvi plač

V tej vladi nihče ne razmišlja celovito o sistemu, ocenjuje Janez Posedi. (Foto: Žurnal24 main
Premier Pahor in ministrica za javno upravo Pavlinič Krebsova sta po sestanku s sindikati državnih organov pooblaščenih uradnih oseb napovedala, da vlada vztraja pri zamrznitvi plač v javnem sektorju.

Premier Borut Pahor je pojasnil, da je v času gospodarske krize bruto produkt "dramatično padel", v realnem sektorju pa je prišlo do "hudih odpuščanj". "Nič takega se ni zgodilo v javnem sektorju," je poudaril.

Kljub restrikcijam vlade na področju rasti plač v javnem sektorju po njegovih besedah te še vedno rastejo bistveno hitreje kot v realnem sektorju, poleg tega v javnem sektorju delovna mesta niso ogrožena. "Gre za neko temeljno družbeno nepravičnost, ki jo je treba pravilno servisirati," je dejal.

Sindikalni protipredlog, ki ga je posredovala pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja Janeza Posedija, je že bil predmet pogovorov na vladi, a ga "ni bilo mogoče pozitivno obravnavati", saj bi pomenil povečanje mase plač za leto 2011, je povedala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Vlada bo o predlogu razpravljala ta četrtek.

Kot je prepričan, je v tem trenutku prava poteza za javnofinančno vzdržnost zamrznitev plač. Napovedal je, da bo ta odločitev vlade državnemu zboru najverjetneje poslana v začetku septembra. Do takrat pa je vladna stran še pripravljena na pogovore s sindikati.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs pravi, da vladna stran pričakuje, da se bodo sindikati do predloga aneksa in dogovora o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012 opredelili do konca naslednjega tedna. Napovedala pa je, da bo vlada na zamrznitvi plač vztrajala.

Napoved stavke?

Na sestanku prisotni predstavniki sindikatov so po posvetu takšnemu ukrepu ostali nenaklonjeni. Sekretar Sindikata carinikov Slovenije Dušan Miščevič, sicer tudi vodja stavkovnega odbora dela sindikata javnega sektorja, je dejal, da je razočaran, da ministrica predloga pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja "ne jemlje resno" in namerava to urediti z zakonom. "To pomeni, da bo v hiši veselica," je dejal Miščevič in pojasnil, da govori o stavki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.