Slovenija
17 ogledov

"Vlada za zmago potrebuje nov PR"

Če je včerajšnji prepričljivi "ne" (na fotografiji) pomenil ostro opozorilo, bi Žurnal24 main
Če želi vlada dobiti referendum o pokojninski reformi, potrebuje predvsem boljšo PR-agencijo, pravi strokovnjak. Pahor vztraja: na referendum gremo z nespremenjenim predlogom. Odstopil ne bo.

Včerajšnja prepričljiva zavrnitev zakona o malem delu, ki ga je podprlo manj kot 20 odstotkov volivcev, je slab obet za referendum o pokojninski reformi, na katerega bomo Slovenci odšli še to pomlad. V zmago vlade ne verjamejo niti v koaliciji. Opozicija pa pravi: ne provocirajte več ljudi.

Premier Borut Pahor je na tiskovni konferenci po današnji seji vlade dejal, da ne nameravajo več spreminjati sprejete pokojninske zakonodaje in da gre zakon nespremenjen na referendum. "Je ena od šestih reform, ki jih zahteva pakt za evro."

"Imamo vprašanje za več milijard evrov," je Pahor dejal v povezavi z razlogi, zakaj se ljudje ne zavedajo nujnosti sprememb. "Smo v paradoksalni situaciji –  ljudje so nezadovoljni s stanjem v državi, a hkrati glasujejo proti spremembam, ki bi to stanje izboljšale. Če kdo lahko z gotovostjo trdi, da ljudje te reforme zavračajo samo zato, ker jih predlaga ta vlada, potem je rešitev enostavna. Prihodnja vlada bo po nastopu oblasti vse težave rešila zelo na hitro," je Pahor povedal po prespani poreferendumski noči.

Na Gospodarski zbornici Slovenije so presenečeni nad izidom referenduma o zakonu o malem delu, ki je po njihovi oceni zlasti posledica nepoznavanja vsebine zakona ter splošne negativne družbene klime, ki vodi v veliko nezaupanje do načrtovanih ali napovedanih sprememb. Zdaj pričakujejo, da bo zakonodajalec pripravil nove zakonske podlage, s katerimi bo to področje v prihodnje uredil.

"Nasprotniki pa morajo povedati, kako bodo to storili. Verjetni premier nove vlade trdi, da reforma ni potrebna. Mislim, da se zelo moti, to dokazujejo dogodki na Irskem po spremembi oblasti in padec vlade na Portugalskem," je dodal premier. O odstopu sicer ne razmišlja, kot pravi, mu je bil na volitvah podeljen mandat za spremembe. "Nihče ni verjel, da bo vlada zdržala do danes," je dejal in dodal: "Takrat je marsikdo s težavo obkrožil SD, a je bil to edini način, da so glasovali proti Janezu Janši. Očitno pa ljudje mojih obljub takrat niso poslušali dobro. Ne vem, zakaj so bili presenečeni, ko sem pričel z  izvajanjem nekaterih obljub."

V uspeh reforme verjame le malokdo
Reforma je eden ključnih projektov Pahorjeve vladavine na Gregorčičevi in je zato še toliko pomembnejša, a za zdaj vse ankete kažejo, da se ji obeta prav tako klavrn konec kot malemu delu.

"Danes bomo na koalicijskem vrhu znova predlagali ponovno usklajevanje med vladnimi strankami in s sindikati, a menim, da spet ne bo nobenega posluha," nam je povedal Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a, ki ne podpira pokojninske reforme predvsem v delu, ki govori o usklajevanju pokojnin s plačami.

Glede na način, kako se je vlada lotila referendumske kampanje o zakonu o malem delu, bi ji, če želi uspeti na prihodnjem referendumu, v prvi vrsti svetoval, da zamenja svojo PR-agencijo.
Jure Apih, starosta oglaševalcev

A za to je po besedah Dušana Semoliča in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije že prepozno: "Zakon je sprejet, usklajevanje ni več mogoče, referendum pa zaradi zbranih podpisov neizogiben." Kot pravi, so vladni pogajalci izrazito podcenjevali njihove predloge. Prilagajanja so potrebna, a ne na način, ki znižuje delavske pravice. Pahor sicer trdi, da se sindikati na vladni poziv na vnovičen sestanek o morebitnih usklajevanjih niso odzvali.

Andrej Vizjak iz opozicijske SDS za vlado na skorajšnjem referendumu pričakovano ne pričakuje uspeha. Vseeno pa upa, da bo včerajšnji izid na vlado deloval streznilno in bo "ta oblast spoznala, da nima smisla provocirati ljudi s takšnimi rešitvami".

Namesto da bi izvajali strukturne reforme, s katerimi bi stopili na prste špekulantom, ki so zakuhali krizo, se reforma izvaja proti delavcem in študentom. Namesto da bi prisluhnili nam, so v vladi prestrašeni, kaj bodo rekli v Bruslju, v OECD in bonitetnih hišah.
Dušan Semolič

Sam se zavzema za politiko kratkih korakov in nov pristop k najbolj perečim točkam reforme, kar bo SDS zagovarjala tudi v vladi, ki jo bo morda vodila po naslednjih volitvah.

In če pokojninska reforma zares pade?
V tem primeru se bo moral Pahor vprašati, kaj še lahko ponudi volivcem, je bil jasen koalicijski partner Erjavec in pri tem spomnil na še kar nekaj pomembnih reform, ki so pred vladno ekipo. Vizjak pa: "Sam bi pri tako prepričljivi nezaupnici že zdaj pričakoval, da bi odgovorni potegnili poteze. Karkoli delati pri tako pičli javni podpori je zares neumestno."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.