Slovenija
45607 ogledov

Vlada zaradi širjenja covid-19 spet sprejela nove ukrepe

Seja vlade vlada janševa vlada Vlada RS
Spremembe zadevajo šole in vrtce ter večstanovanjske zgradbe.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela spremembe glede nošenja mask v vrtcih in šolah ter določila obvezno namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

"Odlok pri gibanju in zadrževanju v zaprtem javnem prostoru zaradi preprečitve ponovnih izbruhov nalezljive bolezni COVID-19 določa obvezno uporabo zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta)," razlagajo pri vladi.

Ne glede na to pa spremembe odloka določajo izjeme, ko uporaba zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza ni potrebna, in sicer je to za:

  • Otroke v vrtcih in učence v osnovni šoli ter dijake v srednji šoli, ko so v matičnem oddelku.
  • Prav tako maska ni obvezna za vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki ter učitelje do vključno 3. razreda osnovne šole, pri opravljanju neposrednega dela z učenci, in osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.
  • Učitelji od 4. razreda osnovne šole dalje in učitelji srednjih šol masko uporabijo v primerih, ko pri izobraževalni dejavnosti ni možno zagotoviti vsaj 2 m medosebne razdalje.
  • Višji in visokošolski učitelji maske ne uporabljajo, če predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala.
  • Osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Obvezna namestitev razpršilnikov

Poleg tega je vlada sprejela Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

"Upravniki večstanovanjskih stavb ob vhodu vanje in ob vhodu v dvigalo, če ga večstanovanjska stavba ima, zagotovijo namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok," ukrep razlagajo pri vladi. "Namestitev opravi upravnik sam ali zagotovi, da to opravi tretja oseba, ki jo izbere upravnik, ali pa eden od etažnih lastnikov, če upravnik nima na razpolago dovolj zaposlenih ali ne more zagotoviti, da delo opravi tretja oseba."

V večstanovanjskih stavbah, ki v skladu s posebnimi predpisi nimajo upravnika, namestitev zagotovijo lastniki v večstanovanjskih stavbah. 

Strokovno utemeljenost preverjajo vsakih 14 dni

Strokovno utemeljenost ukrepa odloka vlada ugotavlja vsakih 14 dni in se ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, da se ta ukrep še naprej uporablja, ali pa ukrep spremeni oziroma odpravi ter o tem obvesti državni zbor in javnost.

Oba odloka začneta veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Komentarjev 32
  • Avatar Leon
    Leon 16:09 03.oktober 2020.

    GLASUJTE! Kateri portret Premiera bo krasil oddelek intenzivne nege?...............https://www.norakrava.si/glasujte-kateri-portret-premiera-bo-krasil-oddelek-intenzivne-nege/

  • Avatar Leon
    Leon 13:28 03.oktober 2020.

    Nihče mi ne zna razložiti zakaj hudiča moramo pešci in kolesarji pritiskati gumbe na semaforjih. Leglo bacilov ,ki ga pometajo pod preprogo NIJZ

  • Avatar Leon
    Leon 13:25 03.oktober 2020.

    Kdo bo plačal te naprave ,ki jih določi vlada ? To naj plača naročnik - vlada ,saj tudi v parlamentu ne plačajo razkužil poslanci . Odredba je pravno vprašljiva saj ne določa ukrepa nadzora izvajanja ukrepa. Torej je lahko samo ...prikaži večo priporočilo in ne odredba .Stanovalci tega ne smejo plačati iz lastnih žepov .