Slovenija
16 ogledov

Vlada zdaj stavi na izvršnico

Denar Shutterstock
Ker lani spomladi sprejeti zakon o preprečevanju zamud pri plačilih ni zmanjšal težav s plačilno nedisciplino, vlada državnemu zboru v sprejem po nujnem postopku predlaga novega – izvršnico.

Gre za listino, ki vsebuje v evrih navedeno nepogojno denarno obveznost dolžnika. Izda jo dolžnik, njenemu imetniku pa omogoča, da se neposredno poplača iz sredstev na kateremkoli računu dolžnika pri katerikoli banki, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Janez Šušteršič.

Podrobneje bo minister predlog zakona predstavil na novinarski konferenci v prihodnjem tednu, sam pa upa, da ga bo državni skupaj s še nekaterimi zakoni za pomoč gospodarstvu obravnaval že na julijski seji.

Obvezni pobot za terjatve nad 250 evrov

Med novostmi je omenil še poenostavitev mehanizmov obveznega večstranskega pobota medsebojnih obveznosti, ki ga izvaja Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Obvezni pobot bo od zdaj veljal samo za terjatve nad 250 evrov. Povezanim družbam se v pobot ne bo treba prijavljati, saj gre za obveznosti, ki ne ogrožajo plačilne discipline.

Medtem ko veljavni zakon kot najdaljši dovoljeni plačilni rok za posle med gospodarskimi subjekti določa 120 dni, pa se bo z novim zakonom ta ureditev iz zakona črtala in prepustila pogodbenim strankam.

Komentarjev 1
  • izvedenec 22:10 05.julij 2012.

    bejžte s to izvršnico, vlak je že zdavnaj odpeljal, rabimo večje zaporniške kapacitete ..