Slovenija
23 ogledov

Vlada zoper delo na črno

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
V javni razpravi predlog zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Visoke kazni in okrepljeni inšpekcijski nadzori.

Predlog novega zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno določa kazen za kršitelja – posameznika, ki nima priglašene dejavnosti – v višini 2.000 evrov. Če delo na črno opravi pravna oseba, je predvidena kazen 15.000 evrov, za samostojnega podjetnika pa 12.000 evrov. Dodatne kazni so predvidene tudi za odgovorne osebe.

Globe se bodo glede na zdaj obstoječe bistveno zvišale, z zakonom naj bi bistveno znižali tudi tako imenovano sosedsko pomoč, pod krinko katere se – lahko – danes opravlja delo na črno.

 

Za soudeleženca dela na črno, posameznika, ki nima priglašene dejavnosti, je predvidena kazen v višini 1.000 evrov. Če je soudeleženec dela na črno pravni subjekt, je predlagana kazen 6.000 evrov, dodatno še 1.500 za
odgovorno osebo pravnega subjekta. Predlog zakona tudi določa, da se za posebno ponavljajoče kršitve ali zaradi izjemno visoke protipravno pridobljene premoženjske koristi izreče sankcija v dvakratni višini sicer predpisane globe za posamezni prekršek.

Predlog v razpravi
Predlog zakona je vlada danes predala v javno razpravo in pri tem izpostavila, da se bodo po njegovi uveljavitvi okrepili inšpekcijski nadzori. Poleg inšpektorata za delo jih bo opravljala tudi carina. Spoštovanje naj bi spodbudili tudi tako, da delavcev, ki bi jih na črno plačeval delodajalec, ne bodo oglobili, če bodo ti delodajalčevo kršitev prijavili.

Minister Ivan Svetlik je na vprašanje, kdaj se bo zakon začel uporabljati, odgovoril, da naj bi ga po opravljeni javni razpravi sprejeli v dveh, treh mesecih, nakar bodo za njegovo uveljavitev morali preteči še dodatni trije meseci.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.