Slovenija
19 ogledov

Vladi bi dal finančnico

Župan Zoran Janković ne popušča v boju za 60 milijonov evrov. Žurnal24 main
Intervju z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Po volitvah zaradi podpore trojčku ne bo izstavljal računa.
Ali boste čez dve leti spet kandidirali za župana ali boste šli v kakšno državno funkcijo?
Kaj bo čez dve leti, ne vem. Odvisno je od dvojega – če bodo Ljubljančani zadovoljni z mojim delom in če bom še imel motivacijo za vodenje mesta. Ne vem.

 
 

Jasno sem povedal, da sem na politični funkciji, in po tem torej spadam v politiko. Meni je jasno, da je županska funkcija politična, saj sem bil voljen kot politik, a mestno občino vodim kot gospodarstvenik..

Zoran Janković, ljubljanski župan

 
Čeprav ste v nedeljo, kot ste rekli, končali svoje volilno udejstvovanje, najbrž vseeno pričakujete konkretne rezultate svoje podpore.
Pred volitvami sem na pogovor povabil stranke opozicije SD, Zares, LDS, SNS in tudi DeSUS, ker so napovedovali izstop iz koalicije. Za vse smo imeli tri vprašanja: program, potencialna koalicija in odnos do Ljubljane. Vse razen SNS, ker je napovedala koalicijo z SDS, ta pa je kaznovala Ljubljano za odločitev na lokalnih volitvah in krivično odvzela 60 milijonov evrov na leto, smo spet povabili. Sporočilo drugega pogovora je bilo jasno: da si je tako imenovani trojček dal besedo, da gredo skupaj v koalicijo, da ne gredo v vlado z Janezom Janšo in da vračajo Ljubljani, kar ji je odvzela prejšnja vlada, popravljajo krivico. Možnosti za vrnitev denarja je več – po zakonu o glavnem mestu, s sodno poravnavo za vse štiri občine, s popravkom zakona o financiranju občin, ki do zdaj ni bil niti kozmetičen.

Pričakujete, da bi lahko dobili morda celo več kot 56 milijonov evrov?

"Glihati", ali je 55 ali 56 milijonov, je nepomembno. Če je odnos pravi in bodo priznali in čutili, da je Ljubljana glavno mesto, potem se bo vračilo hitro uredilo. Ni več pomembno, koliko je to v evrih.

Je bilo na pogovorih postavljeno vprašanje, komu bo nova vlada vzela denar v proračunu, če ga Ljubljani vrnejo?
Nikomur ne bodo vzeli. Tiste občine, ki so dobile denar, so ga dobile in jim ga ne morejo zdaj vzeti, bilo bi nekorektno. Najti bodo morali rezervo v proračunu.

Vseeno bo to pomenilo, da vsi davkoplačevalci odštejejo več za lokalno samoupravo?

Bosta pa dve patrii manj. V državnem proračunu bodo morali najti notranje rezerve.

 

Trn v peti Janševe vlade

Zoran Janković je rojen v vasi Saraorci v Srbiji. Ženo Mijo je spoznal na Poljanski gimnaziji, leta 1971 pa diplomiral iz ekonomije na temo Prekupčevalci s kmetijskim blagom pri nas.
Premoženje dolgoletnega direktorja Mercatorja je bilo pred časom ocenjeno na 12 milijonov evrov. Zamenjali so ga takoj po prodaji našega največjega trgovca Istrabenzu in Pivovarni Laško.
Po suvereni zmagi na lokalnih volitvah je bil trn v peti Janševe vlade. Pozval je h bojkotu pokrajinskega referenduma, pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami pa podprl levi trojček.
Petipedesetletni oče dveh sinov in dedek se v prostem času večkrat poda na Golovec.


Kakšen bo po novem odnos med glavnim mestom in vlado?
Po srečanju z Janezom Janšo, ministroma Virantom in Žagarjem ter nekaterimi državnimi sekretarji 5. februarja 2007 so podžupani MOL in ministri zastavili vsebino dogovora o glavnem mestu z 80 točkami, ki bo dober za državo in za Ljubljano. Zato bomo predlagali v podpis dogovor, ki je bil sklenjen že z ministri vlade Janeza Janše. Če bi Janša podpisal ta dogovor, se sam ne bi oglasil pred volitvami. Ker dogovora ni bilo, sem pozival Ljubljančane, naj volijo proti njegovi vladi, ker dela škodo Ljubljani. Odnos bo zdaj gotovo boljši.

Torej bo nova vlada dobila na mizo isti dogovor?
Z naše strani isti, ker je res strokovno narejen, vendar večinoma, razen izjem, ni realiziran.

Se na seznamu ne bo pojavila nobena dodatna točka?

Če mislite, da bom kaj dodal zato, ker sem pozival volilce, naj pridejo volit levi blok, moram povedati, da si tega ne želim. Če imava zasluge za izid volitev Ljubljana in Zoran Janković, številke pa kažejo, da imava, za to ne bomo izstavili računa.

Če bi vlada potrebovala dobrega finančnega ministra, bi jim dali Jadranko Dakić?
(vzdih) Uuu, to je pa res provokativno vprašanje. Jadranka Dakić je zame najboljša finančnica v državi. Čeprav jo potrebujem v mestni hiši, bi, če bi ona želela, spoštoval željo države. Mislim, da država potrebuje najboljši kader.

Kdo bi bil lahko razen Janeza Janše voditelj desnice?
Ni ga, Janša je edini.

Kdo ob njem?
Verjetno Milan Zver.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.