Slovenija
20 ogledov

Vladi diši Telekom

Najbolje je, da takšen klic ignorirate in pokličete nazaj le, če klic iz tujine Žurnal24 main
Država z razpisom zavlačuje. Poznavalci: Posel želi oddati državni družbi.

Ministrstvo za finance spreminja razpis za mobilno telefonijo in nakup mobilnikov v javni upravi. Zmanjšali so število aparatov in naročniških razmerij ter skrajšali veljavnost pogodbe. Ta bo veljala le dokler država ne najde operaterja, ki bo skrbel za mobilno in fiksno telefonijo skupaj.

Aneks velja do februarja

Razpis za hišnega mobilnega operaterja je bil objavljen že sredi aprila, a se je Debitel nanj pritožil, češ da razpisni pogoji močno favorizirajo enega od ponudnikov. Pozneje je brez utemeljitve zahtevek umaknil. Poznavalci namigujejo, da bi lahko s tem manevrom priskočil na pomoč državi, ki želi na vsak način posel oddati državnemu operaterju.

Pogodba z Mobitelom je konec julija potekla, in ker država z novim razpisom zavlačuje, so morali podpisati aneks, ki velja do 1. februarja 2013. Država dvornemu operaterju za storitve mobilne telefonije vsako leto plača okoli 11 milijonov evrov.

Telekom ima prednost

Medtem se je vlada odločila, da bo pripravila skupni razpis za mobilno in fiksno telefonijo. Kdaj bo objavljen, na ministrstvu za finance ne vedo. “Naročilo oblikujemo v skladu s terminskim načrtom. Ker gre za zelo kompleksno naročilo, je treba narediti temeljito analizo,” so nam sporočili. Vlada načrtuje, da jo bodo končali konec oktobra, ponudbe operaterjev pa bi radi imeli na mizi do konca leta.

Je pa nenavadno dejstvo, da se državi mudi in želi posel za mobilno telefonijo na vsak način podeliti, pravi poznavalec, ki ne želi biti imenovan, in dodaja: “Lahko se zgodi, da bo posel za mobilno telefonijo veljal samo en mesec, ker ga bo država povozila s skupnim razpisom za mobilno in fiksno telefonijo.” Edini operater, ki lahko konkurira na skupnem razpisu za mobilno in fiksno telefonijo, je Telekom. Preostali bi morali sestaviti konzorcij in obenem najeti Telekomovo infrastrukturo, kar že v osnovi pomeni, da bi bila njihova ponudba višja.

Komentarjev 1
  • dragec 07:39 01.september 2012.

    Vlada bi prodala tudi lastno državo, samo da vlada!!!