Slovenija
31 ogledov

Vladi "izrekajo nezaupnico"

Zagotovila vlade so po mnenju SSK "medla, meglena in neprepričljiva". (Foto: Saš Žurnal24 main
Konferenca za Slovenijo Svetovnega slovenskega kongresa (SSK) je vladi na področju zaščite območij ob mejah z Italijo, Avstrijo in Madžarsko izrekla "popolno nezaupnico".

"Vladi ni pokazala popolnoma nobene volje oziroma interesa, da bi v organih Evropske unije (EU) vsaj poskušala izposlovati klavzulo za zaščito območij vzdolž meje z Italijo, Avstrijo in Madžarsko," so prepričani v konferenci SSK.

Z delovanjem v navedenem primeru je vlada po mnenju omenjene konference SSK "zelo očitno pokazala, da skrb za dolgoročno ohranitev slovenskega značaja ozemelj, ki so bila, so in bodo predmet apetitov naših velikih sosedov, ne sodi med njene prioritete".

"Zelo medla, meglena in neprepričljiva" so po mnenju članov konference tudi zagotovila vlade, "da bo zaščito slovenskega ozemlja ob mejah z ostalimi članicami EU poskušala uveljaviti z akti notranje zakonodaje". "Vlada je dokazala, da se ne zaveda resnosti problema, da ga torej ni zmožna niti zares zaznati, niti opredeliti, niti ga kakorkoli pričeti reševati," so prepričani v omenjeni konferenci. Tudi zato vladi v tem primeru izrekajo "popolno nezaupnico".

Deli civilne družbe so namreč vlado pozvali, naj za zaščito Krasa in drugih obmejnih območij razmisli o uveljavitvi zaščitne klavzule, ki jo omogoča 37. člen pristopne pogodbe Slovenije k EU. Vlada zaščitne klavzule za zdaj ne bo poskušala uveljavljati, je pa 14. aprila sprejela sklep, da bo na nacionalni ravni sprejela več ukrepov za zaščito omenjenih območij, za katere ne potrebuje dovoljenja Bruslja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.