Slovenija
32 ogledov

Vladi ni mar za diskriminacijo

Diskriminacijo lahko prijavite Boštjanu Verniku Šetincu na brezplačno telefonsko Žurnal24 main
Spletni portal www.zagovornik.net v devetih jezikih.

"Obstoječi sistem varstva proti diskriminaciji je le fasada. Slovenija krši evropski pravni red in številne mednarodne konvencije, ki jih je ratificirala, vlada pa se spreneveda in ji ni mar za diskriminacijo," opozarja zagovornik načela enakosti Boštjan Vernik Šetinc.

Trenutno deluje v okviru urada za enake možnosti, čeprav bi to morala biti od vlade neodvisna institucija. Po zgledu informacijskega pooblaščenca bi morala imeti pristojnost palice, s katero bi poleg opozarjanja tudi kaznovala številne kršitelje. Sedanja praksa, meni Vernik Šetinc, kaže, da se inšpektorji ali sploh ne lotijo kršiteljev ali pa jih le opozarjajo, ne da bi jih oglobili.

Proti diskriminaciji sam
Ker se samo na zagovornika lahko obrnejo tudi žrtve diskriminacije v zasebnem sektorju, je toliko pomembneje ustvariti inštitut, ki bi jim dejansko pomagal, česar ena fizična oseba ne zmore.

"Vlada se tega zaveda in je ustanovila medresorsko skupino, ki bo pripravila analizo obstoječe ureditve. Zaradi odprtih vprašanj in neusklajenosti med resorji pa gradivo še ni bilo poslano vladi v obravnavo, odločitve torej še ni," odgovarja vlada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.