Slovenija
22 ogledov

Vladi predlagajte spremembe

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Vlada Republike Slovenije je minuli teden objavila spletno stran predlagam.vladi.si, preko katere bomo državljani Slovenije lahko sooblikovali politiko.

Vsak uporabnik, ki se bo na spletni stran registriral bo lahko podal predlog za spremembo zakonodaje, državni organi pa bodo predloge obravnavali. Če vlada vaših predlogov ne bo sprejela, bodo morali zavrnitev argumentirati.

Uporabniki bodo pri sodelovanju morali upoštevati kulturo izražanja, hkrati pa objavljena sporočila ne bodo smela vsebovati oglasnih sporočil. Če bo uporabnik določena pravila večkrat kršil, bo skrbnik portala uporabniku odvzel pravice.

Pri vsakem podanem predlogu, bodo lahko sodelovali tudi ostali uporabniki, ki bodo 15 dni od objave, predlog lahko komentirali. Sledilo bo sedemdnevno glasovanje, s katerimi bodo uporabniki sami odločili, ali naj gre se predlog posreduje državnemu organu v obravnavo. Državni organ bo imel 30 dni časa za obravnavo predloga.

Od cerkvenega davka so uvedbe novih praznikov
Že prvi teden uporabniki predlagali zanimive spremembe, tako se je našel predlog za zmanjšanje števila občin, predlog za skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu, našel se je tudi predlog za uvedbo davka na plastenke, pa predlog za vzpostavitev infrastrukture za ečeltrične avtomobile. Našle pa so se tudi 'cvetke' kot je predlog za razglasitev martinovega za državni praznik.

Največ odobravanja je požel predlog za uvedbo cerkvenega davka, po katerem bi delovanje verskih skupnosti financirali izključno verniki.

Portal deluje šele en teden, zato noben od predlogov ni prišel na vrsto za glasovanje. Na uradu vlade za komuniciranje so pojasnili, da so nekaj predlogov umaknili v mapo z oznako neustrezno, vendar zgolj zato, da ne bi prišlo do podvajanja. A komentarjev, ki bi bili neprimerni niso brisali. Do sedaj namreč beležijo visoko kulturo sodelujočih.

Slovenija je z uvedbo spletnega orodja postala ena redkih držav v EU, ki državljanom omogočajo tako neposredno sodelovanje pri oblikovanju zakonodaje. Postavitev in prilagoditev spletnega orodja je nas bo stalo približno 6000 evrov, prav toliko pa bo zneslo letno vzdrževanje portala, kjer lahko sodeluje prav vsak izmed nad. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.