Slovenija
1333 ogledov

Vladimir Prebilič bo iskal zamisli tako kot Jožef II.

dr. Vladimir Prebilič, župan, Občina Kočevje
1/12
Iztok Pipan, TV Medvode Dr. Vladimir Prebilič na novinarski konferenci v Medvodah, 7. julija 2022.
"Glavna vrlina predsednika je, da sliši ljudi, da sliši za težave in da ljudem nato tudi prisluhne in pomaga spraviti rešitve v življenje," je danes v Medvodah na predstavitvi kandidature za predsednika Republike Slovenije dejal dr. Vladimir Preblič, župan občine Kočevje in izredni profesor na FDV. Podobno kot cesar in reformator Jožef II., ki je sicer preoblečen v berača inkognito potoval po avstrijskem cesarstvu in od preprostih ljudi dobival zamisli, namerava tudi dr. Prebilič v prihodnjih mesecih prepotovati Slovenijo in pridobiti čimveč informacij.

V Kulturnem domu Medvode, ki ga Medvoščani poznajo pod imenom Dom Svoboda, je danes dr. Vladimir Preblič, župan občine Kočevje in izredni profesor na FDV, predstavil kandidaturo za predsednika Republike Slovenije. Javno podporo so mu prišli izreči župan Medvod Nejc Smole, županja Solčave Katarina Prelesnik, župan Hrastnika Marko Funkl, župan Idrije Tomaž Vencelj in župan Cerkelj na Gorenjskem Franc Čebulj.

kandidatura, Vladimir Prebilič, Medvode, župani | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Podpore političnih strank za kandidaturo dr. Prebilič ni iskal in je tudi ne bo, smo izvedeli, njegovo kandidaturo pa je doslej podprlo 45 županskih kolegov iz Kluba neodvisnih županj in županov, ki je bil ustanovljen januarja letos. V tem klubu, naj spomnimo, je okoli 60 županov, ki so na zadnjih lokalnih volitvah kandidirali kot neodvisni kandidati in brez neposredne podpore političnih strank.

Prebilič je uvodoma izpostavil zavidljive razvojne uspehe, ki jih je občina Kočevje dosegla v zadnjih 12 letih. "Osebno sem prepričan, da smo vse te uspehe dosegli, ker smo odrinili ideologije, nenehna kreganja in težave, ki smo si jih sami nastavili. V našem občinskem svetu praktično političnih strank ni, vsi delamo za en cilj, vsi se trudimo, da se kraj razvija. Prepričan sem, da se ta izkušnja, ki smo jo pridobili na lokalni ravni, lahko dobra za raven naše države. Marsikdo bi lahko razmišljal, da je občina nepomembna v primerjavi z državo, a pomembne so vrednote ..."

Po njegovem mnenju bi morali v Sloveniji popolnoma spremeniti funkcijo predsednika države in ji dodati pomembno vsebino. "Po mojem mnenju je predsedniška funkcija degradirana in menim, da to ni prav, saj je predsednik neposredno izvoljen. Predsednik republike pa bi moral tudi v Sloveniji imeti najvišjo stopnjo kredibilnosti ..."

Predsednik bi, kot je dejal dr. Prebilič, moral sooblikovati politično življenje v naši državi, moral bi biti aktiven vsaj na treh področjih, to so zunanja politika, varnostna politika in tudi notranja politika oziroma domače okolje, kjer bi imel bolj proaktivno držo. Lahko bi denimo zahteval tudi izredni sklic državnega zbora, kar se doslej pri nas še ni zgodilo, je izpostavil.

"Slovenija je pred ogromnimi izzivi in neizbežnimi reformami, zato potrebuje nekoga, ki bo tudi spodbujal vlado. S skupnimi močmi bi sprejemali odločitve, ki so še kako pomembne za mlade oziroma tiste, ki prihajajo za nami. Želim, si da mladi to razumejo in želijo sodelovati v tem kontekstu ... Na njih resno računam."

Na novinarsko vprašanje glede podpore pri njegovi kandidaturi, je odgovoril, da se bo oprl na mrežo, ki so jo oblikovali neodvisni župani. "Imam zagotovilo, da bo to zbiranje podpisov potekalo z njihovo podporo, ne pa s podporo političnih strank. Če pa se bo katerakoli politična stranka odločila za podporo, s tem nimam težav. A podpora bo lahko samo deklarativna oziroma ne bo zavezujoča v smislu daj-dam sistema. Vsi so dobrodošli, ki lahko pomagajo, vendar to ne pomeni politične naložbe v predsedniškega kandidata."

Napovedal je še, da bo njegova kampanja (vodila jo bo direktorica kočevske občinske uprave Lilijana Štefanič, ki je tudi prvopodpisana pod njegovo kandidaturo) skromna in da jo bodo financirali iz donacij in lastnih virov. Sam pa je, kot je dejal, nekaj sredstev že dal na stran. "Kampanja bo med ljudmi, prepotovati želim vse občine, kjer me podpirajo. To je bolj pomembno, kot pa investicija v zelo drag piar oziroma plakate," je poudaril.

Od dosedanjih štirih predsednikov pa, kot je pojasnil, mu je glede na vrednote, najbližje dr. Janez Drnovšek. In to kljub temu, da je bil med letoma 2008 in 2011 svetovalec predsednika republike Danila Türka. "Gospod Drnovšek je bil oseba, ki je bil po mojem mnenju najboljši približek tistega, kar bi si želel in bi rad tudi nadgrajeval," je še razložil dr. Prebilič.  

Komentarjev 2
  • radovednica 08:42 09.julij 2022.

    Daj Prebilić samopašni, ti pa res nisi za predsednika, najbrž še manj kot tiste kure baje, zavaljena Pirčevka, zblojena Krajnik ali ravno prisla iz gulaga "Kosovka". Vsi se spokajte. Itak pa nimamo, podobno kot v ZDA, nikogar primernega več. Škoda, ...prikaži več da Kučan ni mlajši 30 let. Še vedno bi bil najboljši, vsekakor pa boljši od teh zafnanih in brezveznih klovnov in klovnes.

  • Plavi-mil 13:34 08.julij 2022.

    Je že pogorel, pri mnogih , samo pohvalil se je z drugorazrednim, prva napaka.