Slovenija
239 ogledov

Vladimir Vodušek se želi izmotati. Odkar so ga filmsko aretirali je minilo že pet let.

slovenija 04.03.14. vladimir vodusek, sodisce celje, foto: gregor katic Gregor Katič
Na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu se je danes po zavrženi zahtevi novinarja Vladimirja Voduška za izločitev vseh sodnikov slovenjgraškega sodišča in Višjega sodišča v Mariboru začela glavna obravnava v kazenski zadevi, v kateri je Vodušek obtožen poskusa izsiljevanja nekdanjega predsednika uprave Uniorja Gorazda Korošca in Vinka Stiplovška.

Predobravnavni narok v tej zadevi, ki sega v sredino leta 2012, se je začel novembra 2013 na Okrožnem sodišču v Celju, na katerem Vodušek krivde ni priznal in je med drugim zahteval izločitev vseh sodnikov celjskega okrajnega, okrožnega in višjega sodišča, prav tako je predlagal izločitev nekaterih dokazov, ki naj bi bili pridobljeni na nezakonit način. V nadaljnjem postopku je nato višje sodišče sodnico celjskega sodišča Marjano Topolovec Dolinšek izločilo iz sojenja v tej zadevi, zadeva pa je bila prestavljena v Slovenj Gradec.

Vodušek je tudi danes na slovenjgraškem okrožnem sodišču pred začetkom glavne obravnave podal zahtevo za izločitev vseh sodnikov slovenjgraškega okrožnega in okrajnega sodišča ter vseh sodnikov mariborskega višjega sodišča, saj so po njegovih besedah podane okoliščine, ki vzbujajo dvom o njihovi nepristranskosti.

Aretiran Vladimir Vodušek, InfoTV | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pojasnilo v zvezi s tem predlogom je navezal na sklep slovenjgraške sodnice Valerije Matvos-Jeromel, ki vodi postopek, iz junija lani, s katerim je ta zavrnila Voduškov predlog za izločitev dokazov, njegovo pritožbo zoper ta sklep pa je nato zavrnilo Višje sodišče v Mariboru. Kot je danes med drugim dejal Vodušek, način, kako je sodnica Matvos-Jeromlova podala dokazno oceno, kaže, da je v obravnavani zadevi že zavzela določeno stališče, čeprav se glavna obravnava še ni začela.

Sodišče zahtevo zavrnilo, češ da Vodušek želi zavlačevati

Tričlanski senat slovenjgraškega sodišča je nato danes sprejel sklep, da se predlog za izločitev sodnikov zavrže, pri čemer je med drugim ocenil, da je bil predlog podan z namenom zavlačevanja postopka in spodkopavanja avtoritete sodišča.

Z branjem obtožnice se je nato začela glavna obravnava, ki se bo nadaljevala 14. marca z zaslišanji prič. Med prvimi bosta na zaslišanje vabljena tudi nekdanji predsednik uprave družbe Unior Gorazd Korošec in Vinko Stiplovšek iz podjetja Rhydcon, ki sta Voduška in poleg njega še Stanislava Gaberca sredi leta 2012 tudi ovadila.

Obtožnica Vodušku očita, da naj bi skupaj z Gabercem grozil Korošcu in Stiplovšku z razkritjem podrobnosti o njunem poslovnem sodelovanju, kar bi bilo v škodo Korošcu in Stiplovšku. V zameno za molk naj bi Vodušek od Korošca zahteval, da naj ta kot predsednik uprave Uniorja z njim sklene večletno pogodbo o oglaševanju na Info TV v vrednosti 360.000 evrov ali da naj Unior odkupi terjatve enega podjetja do Info TV za 160.000 evrov, za razliko pa se sklene oglaševalska pogodba. Tretja možnost dogovarjanja pa naj bi bila, da zadevo rešijo "izven sistema" oz. da se zadeva plača z gotovino.

Vladimir Vodušek | Avtor: Politikis Politikis

Vodušek: Dokazi pridobljeni nezakonito

Vodušek in njegov odvetnik Boštjan Penko sta prepričana, da obtožba temelji na nezakonito pridobljenih dokazih, saj tajni policijski sodelavec, imenovan Rudi, ki je bil vključen v policijsko preiskavo, po njunih navedbah ni imel odredbe pristojnega državnega tožilstva. Poleg tega Vodušek in Penko trdita, da je šlo s strani tajnega policijskega sodelavca za izzvano kriminalno dejanje in da je pregon zato nedopusten. Vodušek pravi, da se je s Korošcem oz. z njegove strani pooblaščeno odvetniško družbo dogovarjal o pogodbi o oglaševanju.

V medijsko odmevni zgodbi o domnevnem izsiljevanju, v kateri je bil Vodušek 12. julija 2012 aretiran na Trojanah v trenutku, ko naj bi prejemal denar, je Gaberc oktobra 2013 že priznal krivdo in bil pogojno obsojen na 14 mesecev zapora s preizkusno dobro treh let. Medtem je bil zaradi zlorabe položaja že obsojen tudi Korošec, Stiplovšek pa zaradi pomoči pri tem kaznivem dejanja. Oba sta bila obsojena na pogojne zaporne kazni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Božidar Dinič 09:44 07.februar 2017.

    baje pride na glavno obravnavo major troha popevat

  • Aleksander Jakopič 09:44 07.februar 2017.

    David,maščevanje povzroči Slepoto. Pa da bi imel vsaj eno jajce in se podpisal s polnim imenom ... Pa tko luštn pobč si bil ... http://www.topnews.si/2017/02/07/kdaj-bodo-koncno-zaprli-tega-prasca/

  • OneCent 09:31 07.februar 2017.

    Nezakonito pridobljeni dokazi so najboljši, ker so najbolj pristni.