Slovenija
3738 ogledov

Vladin 'NE' predlogu Levice

Nakupovalni voziček, trgovina Profimedia
Vlada ne podpira predloga zakona, ki ga je v DZ vložila Levica ter predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh tudi po koncu omejitvenih ukrepov.

Zaradi posledic epidemije na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, predlog trenutno ni primeren za obravnavo v DZ, poleg tega bi moral biti obravnavan na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), meni vlada, so po današnji dopisni seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

V Levici so v predlogu novele povzeli poziv Sindikata delavcev trgovine Slovenije v poslanici pred praznikom dela, da naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte. Kot izjeme bi lahko bile v nedeljo še naprej odprte prodajalne, ki ne merijo več kot 200 kvadratnih metrov in se nahajajo na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic.

Cilj je vsem delavkam in delavcem v trgovinah in v nekaterih povezanih dejavnostih zagotoviti proste nedelje in proste dneve, ki so po zakonu določeni kot dela prosti dnevi, poleg tega naj bi uresničili voljo volivcev, ki so se na referendumu enkrat že večinsko izrekli za to, da se trgovine ob nedeljah zaprejo. Predlagatelji dodajajo, da se s predlogom zasleduje tudi cilje osvoboditve od nepotrebnega dela, opuščanja spodbujanja nenehnega trošenja ter zagotavljanja priložnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, razvijanje lastnih potencialov in kakovostno socialno življenje.

Ob predstavitvi predloga konec aprila, pred prvomajskimi prazniki, je sicer premier Janez Janša na Twitterju izrazil podporo predlogu.

Nasprotovanje zbornice

Upravni odbor Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) je že prejšnji teden izrazil odločno nasprotovanje predlogu, saj bi morali v trenutnih razmerah spodbujati potrošnjo in sprejemati ukrepe za ohranjanje delovnih mest. Zaprtje prodajaln ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, so opozorili in dodali, da je v časih, ko je treba vse napore usmeriti v doseganje gospodarske rasti, potrošnja ključna za doseganje gospodarske rasti.

Od trgovinske dejavnosti je odvisno veliko število delovnih mest, ki slovenskemu gospodarstvu prinašajo 34 odstotkov vseh prihodkov. Ob predpostavki, da bi bil promet enak lanskemu letu, lahko zaprtje trgovin ob nedeljah pomeni tudi do 10-odstoten upad prometa, so izračunali in vse deležnike pozvali, naj razprave o morebitni ukinitvi nedeljskega obratovalnega časa zamaknejo v čas, ko bodo razmere to dopuščale.

ulica Slovenija Kaj je po novem dovoljeno in kdaj greste lahko v trgovino

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 12
  • DasAuto 23:12 26.maj 2020.

    denar mora krožit, da se davke plačuje, s čim se bo vse koronske milijone nazaj dobilo....

  • Gandolf 10:25 26.maj 2020.

    Jansa izgubil si moj glas. Kdo verjame pravljici o odpuscanju trgovcev?

  • gregor51 08:37 26.maj 2020.

    evo kako to gre zob za zob..levičarji ne pustijo vojske na meje...ostali pa ne zaprtja trgovin ob nedeljah