Slovenija
31 ogledov

Vladna imena burijo duhove

univerza v Ljubljani, Ljubljana Shutterstock
Upravni odbori. Menjave na čelu ljubljanske in mariborske univerze. Očitki o političnem kadrovanju.

Spremembe. Vlada je v upravni odbor (UO) Univerze v Mariboru (UM) imenovala svoje tri predstavnike. Konec marca bodo mandat tako nastopili nekdanji minister za lokalno samoupravo iz prve Janševe vlade Ivan Žagar, nekdanji rektor UM Ivan Rozman in uslužbenec ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) Dušan Lesjak.

Rektorja moti bivši rektor

“Malo sem presenečen, predvsem kar se tiče imenovanja Rozmana. UM ni politični poligon. Malo me skrbi, da lahko nekdo s takšnimi izkušnjami in preteklostjo vstopa v UO,” pravi rektor UM Danijel Rebolj. Rozman je javnost v preteklosti razburil predvsem z visokimi honorarji. Na MIZKŠ nam razlogov za Rozmanovo imenovanje niso natančneje pojasnili. Rebolj je s preostalima imenovanima zadovoljen.

Vroče bo tudi v Ljubljani

Vlada je v UO Univerze v Ljubljani (UL) pred časom imenovala Boruta Rončevića, v. d. generalnega direktorja direktorata za visoko šolstvo in soustanovitelja zasebne fakultete za uporabne družbene študije. “Rončević je dobil funkcijo podpredsednika UO, čeprav je napovedal vojno javni univerzi. Gre za vprašanje politične higiene,” pravi sindikalist Marko Marinčič.

“Dobro je, da vlada imenuje takšne ljudi, saj lahko iz prve roke vidijo, da delamo dobro,” pravi rektor UL Stanislav Pejovnik in dodaja: “A ni korektno, da so tam ljudje z navzkrižjem interesov. Vsak bi moral premisliti, ali navzkrižje obstaja, in se odreči takim funkcijam.” Pejovnik delo Rončevića v UO sicer označuje za korektno. Novi člani UO bodo imenovani konec februarja.

Komentarjev 2
  • feferon 12:08 21.januar 2013.

    Seveda je politično kadriranje, saj se dela na tem, da bi še greli stolčke v nedogled...Imamo novega Tita, razlika je samo v tem, da ga večina ne mara...

  • umetnik123 22:45 20.januar 2013.

    Podgane morajo na brzino zaposliti svoje podrepnike, da bi imeli vse pod kontrolo. Slabše od komunističnega sistema, kjer se je učil in vzgajal ljubljeni vodja, večji del SDS-ovcev in ostala vladajoča golazen. Čim prej nagnati sodrgo in jim prepovedati sodelovanje ...prikaži več na predčasnih volitvah. Islandija je naredila tako in splavala v treh letih.