Slovenija
13 ogledov

Vladni načrt za javni sektor

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Vlada je naredila zapleten načrt, kako pripraviti sindikate javnega sektorja, da pristanejo na zamrznitev plač. Pahor znova sporoča državljanom, da je na koncu tunela luč.

"Vlada je iskala kompromis med pravnimi možnostmi in pogoji sindikatov," pravi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Odločitev vlade je zato naslednja, spremenila je odstotek, ki je potreben za veljavnost dogovora med vlado in sindikati o zamrznitvi plačne reforme.

Reprezentativne sindikate bodo tako znova pozvali k podpisu glede zamrznitve plač. Podpisati jo mora 15 sindikatov od 29. Če ne bo zadosti podpisov, bo naslednja stopnja, da vlada preveri, ali so morebiti pogodbo podpisali štirje reprezentativni sindikati, katerih skupno število članstva presega 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju. Če bo to izpolnjeno, dogovor velja.

Luč na koncu tunela
"Na koncu tunela je luč,"
pa vsem državljanom sporoča premier Borut Pahor.

Izpostavil je današnjo dobro novico, da slovensko gospodarstvo končno okreva, seveda pa ga zdaj ne smemo preobremeniti. "Z večino zaposlenih v javnem sektorju ugotavljamo, da ta trenutek ni mogoče zviševati plač," pravi Pahor. S tem misli na sindikate javnega sektorja, ki so pristali na dogovor z vlado, po drugi strani pa je skupina pod vodstvom Janeza Posedija za 27. september napovedala stavko.

Pahor pravi, da se mu tudi izpolnjujejo želje, ki jih je izrekel lanski božič; višja gospodarska rast in nižja brezposelnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.