Slovenija
13 ogledov

Vladni rezi javnemu sektorju

Sindikati Saša Despot
Plače bi znižali za pol odstotka in nato zmanjšali razlike med plačnimi razredi. Bolniško nadomestilo ostaja na 80 odstotkih, dodatno pokojninsko zavarovanje pa bi plačali v višini 30 odstotkov.

Vlada in sindikati javnega sektorja so na današnjih pogajanjih nekoliko zbližali stališča."Ni mogoče reči, da smo že v polju, kjer bi videli eden drugega, ampak volja na obeh straneh je bila danes nedvomno izkazana," je po koncu pogajanj povedal vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

V najnovejšem vladnem približevalnem bi dodatek na delovno dobo 0,29 odstotka, zamik napredovanj pa bi vlada z junija 2014 premaknila na maj 2014. Nekoliko so omilili tudi predlog kompresije plačne lestvice. Najprej bi vsem znižali plače za pol odstotka, nato pa bi zmanjšali razlike med plačnimi razredi, mejnik pa bi bil 30. plačni razred.

Za pokojninsko zavarovanje 30%

Najnovejši približevalni predlog sicer še vedno predvideva ukinitev dodatka za akademski naziv in znižanje nadomestila za bolniško odsotnost na 80 odstotkov.

Vladni pogajalci vztrajajo tudi pri zamrznitvi kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s tem da je vlada pripravljena po novem letu vplačevati 30 odstotkov, je potrdil glavni vladni pogajalec, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant.

Čakajo na program stabilnosti

Sindikalna stran pa po besedah predsednika sindikata poklicnih gasilcev Aleksandra Ogrizka še vedno čaka na konkretne odgovore vlade o morebitni uvedbi t. i. kriznega davka, dviga stopenj davka na dodano vrednost in vseh ostalih ukrepov, ki jih pripravlja vlada z nacionalnim reformnim programom in programom stabilnosti.

Komentarjev 4
  • mph 01:24 09.maj 2013.

    Ah, sem pozabil zgoraj napisat poimensko, pa čeprav je jasno, da sem mislil na razne Bavčarje, Šrote, ... pa tudi bi bilo prav, da bi šel denar od orožarskih poslov za socialo. Ipd.

  • mph 01:23 09.maj 2013.

    Dejstvo je, da je nemogoče, da bi bili vsi srečni in zadovoljni. Prav gotovo pa bi vsi lažje prenašali znižanje plač za še kaj več, ko bi ta hip že čepeli v neki samici z zaplenjenim komplet premoženjem (+od vseh ...prikaži več sorodnikov, ki so jim fake prepisali vse možno v zadnjih recimo 10 ali 20 letih) pa razdeljenim med revne, za socialno pomoč, ... Ampak kakorkoli, to zgoraj mi se zdijo povsem sprejemljivi ukrepi.

  • nejansizmu 21:42 08.maj 2013.

    Naj vlada za začetek iz pogajanj odstrani pokvarjenega preVaranta in na to mesto imenuje koga drugega, pa se bodo takoj in lažje zmenili: Tam, kjer je preVarant, tam ni dogovora. Je le goljufija in preVare.