Slovenija
43 ogledov

Vladno spletišče se je sesulo

Izgled vladnih spletnih strani 29. 12. 2011 okrog poldneva. Žurnal24 main
Spletne strani vlade, ministrstev in vseh organov, ki imajo domeno s končnico gov.si, so se za nekaj ur zaprle. Zdaj strani spet delujejo.

Na ministrstvu za javno upravo so za STA pojasnili, da je do sesutja domnevno prišlo zaradi preobremenjenosti sistema. To bi se lahko zgodilo zaradi velikega obiska spletnih strani Geodetske uprave, prek katerih uporabniki preverjajo podatke o vrednosti nepremičnin, ki so bili objavljeni včeraj.

Na možnost, da je prav izjemen naval na podatke o vrednosti vseh slovenskih nepremičnin razlog za zastoj celotnega sistema, je med drugim kazalo sporočilo ob poskusu povezave na spletno stran geodetske uprave. Obvestilo je navajalo, da se obiskovalec nahaja na začasni spletni strani portala e-Prostor, ki je zaradi preobremenjenosti sistema trenutno nedosegljiv.

Na ministrstvu za javno upravo pa so kasneje sporočili, da je do izpada prišlo zaradi okvare virtualizacijske strežniške infrastrukture, ki je povzročila odpoved osmih strežnikov. Od teh je odvisno delovanje internih storitev in tudi spletnih predstavitvenih strani. Izpad delovanja naj tako ne bi bil neposredno vezan na preobremenitev sistema zaradi objave podatkov o vrednosti nepremičnin na spletnih straneh Geodetske uprave RS.

Za nekaj časa blokiran dobršen del spleta

Na danes prizadeti infrastrukturi so se sicer poleg spletišča vlade in vseh enotnih spletnih mest državnih organov nahajali še javna agencija za javno naročanje, Projekt -25 %, Carinska uprava RS, Drzna Slovenija, N-lex in Sistem novinarskih akreditacij.

Obvestilo o izpadu so že zjutraj objavili na portalu HKOM, poleg tega so o izpadu obvestili tudi Enotni kontaktni center, so, kot navaja STA, pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.