Slovenija
28 ogledov

Vlado podpira le 20 odstotkov

vlada na Ptuju, dan stavke Nino Verdnik
Delo vlade Janeza Janše podpira petina sodelujočih v decembrski telefonski anketi Vox populi. Rezultati raziskave kažejo, da vlado podpira dobrih 20,7 odstotka, medtem ko delo slovenske vlade ocenjuje kot neuspešno 74,5 odstotka vprašanih.

Rezultati tudi kažejo, da si je državni zbor za svoje delovanje, med ocenami od 1 do 5, prislužil 2,28.

Da je slovenska vlada uspešna meni 83 odstotkov privržencev SDS, volivci drugih koalicijskih strank pa so do vlade precej bolj kritični. Da je uspešna tako meni 55 odstotkov volivcev Nove Slovenije (NSi), 35 odstotkov pristašev Državljanske liste (DL), 25 odstotkov volivcev SLS in 22 odstotkov DeSUS.

Podobna so tudi razmerja do predsednika vlade. Janši daleč najvišjo oceno 4,13 dajejo volivci njegove SDS, relativno zvesti so še volivci NSi, ki so med ocenami od 1 do 5, Janševo delo ocenili z 3,5. Ostali deli koalicije pa ga ocenjujejo z ocenami nižjimi od 3. SLS z 2,81, DeSUS 2,42 in DL z oceno 2,31.

Glede na poklicno izobrazbo anketiranih Janšo najvišje ocenjujejo tisti s poklicno šolo 2,65, sledijo tisti z osnovnošolsko izobrazbo 2,42, najnižjo povprečno oceno dela 1,81 pa aktualnemu predsedniku vlade pripisujejo anketirani z višjo oziroma visoko izobrazbo.

Največ bi jih volilo SD

Če bi bile volitve danes, bi 17,8 odstotka vprašanih volilo stranko SD, dobre tri odstotke manj kot novembra, medtem ko bi SDS podprlo 13,3 odstotka anketirancev. Novembra bi SDS svoj glas dalo 13,4 odstotka vseh vprašanih. Na tretjem mestu je PS, ki bi jo podprlo 8,5 odstotka anketirancev, skoraj za tretjino manj kot prejšnji mesec. Novembra bi PS svoj glas dalo 14 odstotkov vseh vprašanih. Slovensko ljudsko stranko (SLS) bi na voliščih podprlo 5,6 odstotka, medtem ko je bil ta delež novembra 2,6-odstoten. Ostale parlamentarne stranke bi dobile manj kot tri odstotke glasov.

Četrtina želi novo stranko

Najboljša rešitev trenutne družbeno-politične situacije v Sloveniji bi bila za 28,6 odstotka vseh vprašanih nezaupnica sedanji vladi in njena zamenjava s tehnično vlado. 27,5 odstotka jih meni, da bi bilo najboljše, da bi ustanovili novo stranko, ki bi zagovarjala interese protestnikov in šele takrat bi razpisali predčasne volitve. Slednje bi sicer bile najboljša rešitev za 8,4 odstotka vprašanih, 26,6 odstotka pa jih meni, da spremembe niso potrebne in bi počakali do rednih volitev.

Najbolje delo opravljal Drnovšek

Tokrat je Vox populi meril tudi popularnost dosedanjih predsednikov vlad. Daleč spredaj je Janez Drnovšek, za katerega 60 odstotkov ljudi meni, da je najbolje opravljal svoje delo. Sledijo Janša in Pahor z osmimi odstotki, Peterle z dobrimi šestimi odstotki, Bajuk s tremi, za Ropa pa je glasovalo nekaj manj kot dva odstotka vprašanih.

Žerjav najbolj uspešen med ministri

Med ministri je glede ocene uspešnosti na prvem mestu gospodarski minister Radovan Žerjav s 30 odstotki, sprejetje pokojninske reforme je na drugo mesto pripeljalo ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka. Zanj je glasovalo 25 odstotkov vprašanih. Skoraj 10 odstotnih točk pa za njima zaostaja finančni minister Janez Šušteršič.

Na lestvici tistih, ki najslabše opravljajo svoje delo pa je s 34,4 odstotki negativnih glasov na vrhu minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Sodelujoči v anketi so z 21,7 odstotki negativnih glasov na drugo mesto uvrstili šolskega ministra Žigo Turka.

Žerjav najbolj priljubljen

Rezultati decembrskega merjenja priljubljenosti slovenskih politikov Vox so pokazali, da se je na vrh povzpel predsednik slovenske ljudske stranke v odstopu Radovan Žerjav. V soboto zapriseženega novega predsednika republike Boruta Pahorja je Žerjav tako potisnil na drugo mesto.

Evropski komisar Janez Potočnik je padel na tretje mesto, še vedno pa se po lestvici dviga predsednik parlamenta Gregor Virant. Slednji je zasedel četrto mesto, zdaj že bivši predsednik republike Danilo Türk pa je pristal na petem mestu.

Komentarjev 7
  • privat 11:37 14.januar 2013.

    20 % so oni + družina...sej udeleženost volitev so tako al tako 20%. Samo ne zamerim jim toliko,če smo samo ovce,debili,maloumneži...in kaj potem takem lahko pričakujemo od njih?? Oni se prilagajajo.. če hočejo ali nočejo..NAM ovcam!! Če bi zahtevali veliko ...prikaži več več od njih ,bi to tudi dobili!! Samo kaj rabijo ovce...iger in suhega kruha!

  • pomladanski 09:32 24.december 2012.

    Kako je že bilo lani, ko je nekdo izjavil, da podpora pod 25% pomeni, da se vlada mora umakniti. Kdo je že bil to?

  • privat 09:00 24.december 2012.

    kaj bo zgodovina rekla o njih?? Ti so uničili Slovenstvo??Dejansko pa niso le oni krivi za vse,...poglejmo občinarje,krajevne skupnosti...sama debilnost . Ni resnih ponosnih ljudi,le sami skorupiranci,mali tatovi,klovni itd..res je cela družba kriva za vse!