Slovenija
57 ogledov

Vlagajte kot W. Buffett

"Sedanji trenutek je primeren za trgovce, ne za skladiščnike," meni Črt Jakhel ( Žurnal24 main
"Danes so kralji tisti, ki imajo denar, ker kupujejo poceni," pravi Andraž Grahek iz KD. Črt Jakhel pa meni, da je sedanji trenutek na borzah primeren za trgovce, ne skladiščnike.
 

KD: Pet namigov, kako in s čim vlagati

1 . Naložbeni načrt. Vsak vlagatelj, ki denar vlaga na borzi ali v vzajemne sklade, naj naredi naložbeni načrt: koliko denarja bo vložil in do kdaj.
2. Dno. Ker običajno nikoli ni mogoče natančno določiti, ali so borze že dosegle dno, je priporočljivo denar vložiti v več delih v obdobju od šest mesecev do enega leta.
3. Delnice ali vzajemci. Naložbe v delnice so za tiste, ki poznajo borzo in jo aktivno spremljajo, vzajemni skladi pa bolj za tiste, ki borze ne spremljajo aktivno.
4. Gotovina. Vedno je dobro imeti na računu nekaj gotovine, za obdobja, ko na trgih vsi zganjajo paniko in se jim mudi prodajati. Nakup je takrat ugodnejši. Ni pa se pametno za take nakupe zadolževati.
5. Razpršitev. Portfelj je vedno dobro razpršiti! V tem trenutku Grahek svetuje: polovico na trge ZDA in Zahodne Evrope, polovico pa v Slovenijo in trge v razvoju. A. B.

"Tistim, ki jih zaradi padanja tečajev zdaj grabi panika, lahko rečem: dobrodošli v realnem svetu borze," pravi upravljalec vzajemnih skladov pri KD Andraž Grahek. Dodaja, da so "kralji" v tem trenutku tisti, ki imajo denar in lahko zdaj po razmeroma ugodnih cenah kupujejo bodisi delnice bodisi vlagajo v vzajemne sklade.

Boli: posojila za delnice
V tem trenutku najbolj zvija tiste, ki so delnice ali točke v vzajemnih skladih kupovali s posojili, ker so računali na hitre donose, meni Grahek. Črt Jakhel, komentator Financ, opozarja, naj se ti "tokratne izkušnje spomnijo, ko bodo naslednjič imeli podobno idejo".

Dno ali novo dno
V tem trenutku tudi še ni mogoče reči, da so borze že dosegle dno, opozarja Grahek. Jakhel odgovarja, da vmesni vzponi ne bi bili presenečenje, da pa je do razglasitve prenehanja nevarnosti padanja tečajev potreben čas, ki se meri prej v letih kot mesecih. Po njegovem mnenju je sedanji trenutek na borzah primeren za trgovce, ne skladiščnike. "Vlagatelj, ki se ne bo aktivno ukvarjal s svojo naložbo, si bo naredil uslugo, če zdaj ne naredi nič. Tisti, ki je aktiven, pa nasveta ne potrebuje," Jakhel odgovarja na vprašanje, ali je zdaj primeren čas za nakupe delnic in vzajemcev. Predvsem pa je pri ustvarjanju donosa ključno, meni Jakhel, da vlagatelj razume, da je poleg kupovanja možno in koristno tudi prodajati.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.