Slovenija
8 ogledov

Vlagatelji pobegnili z denarjem

"Majhna verjetnost je, da bo letošnje leto ponovitev lanskega," je dejal Gregor Žurnal24 main
V lanskem letu so vlagatelji iz vzajemnih skladov pobrali več kot 300 milijonov evrov sredstev. Presenetljivo pa se število vlagateljev ni zmanjšalo, ampak celo povečalo.

Vlagateljev je bilo januarja lani skoraj 320 tisoč, konec leta pa že nekaj ve kot 397 tisoč. "Verjetno je del povečanja povezan s preoblikovanjem investicijskih družb (Idov) v sklade,” razlaga Sašo Pukšič iz GBD.

Dva meseca pozitivna
Pozitivni izid, torej dejstvo, da so vlagatelji več sredstev vplačali, kot odnesli iz skladov, je bil lani le v dveh mesecih: maja in junija (obakrat po nekaj več kot štiri milijone evrov). V vseh preostalih mesecih je iz vzajemcev več sredstev odteklo, kot priteklo. Največja razlika med prilivi in odlivi je bila oktobra, in sicer skoraj 73 milijonov evrov.

Še leto prej pa je bila bilanca popolnoma drugačna, saj je bilo vplačil v letu 2007 za kar 469 milijonov evrov več kot izplačil. Naj dodamo, da je bil mesečni izid v letu 2007 negativen le v novembru.


 

Šest krovnih skladov

Novost. V januarju je po odobritvi Agencije za trg vrednostnih papirjev začelo delovati že nekaj krovnih skladov: KD krovni sklad, Krovni sklad NFD, Krekov krovni sklad, Krovni sklad Publikum, Krovni sklad NLB skladi in Krovni sklad PSP. Ti vlagateljem omogočajo lažje prehajanje med podskladi krovnega sklada, hkrati pa omogočijo odlog davčne obveznosti od dobička, ki se poravna ob izstopu iz krovnega sklada.

Nekateri niso čakali
“Verjetno je del povečanja odlivov v tem času povezan tudi z izstopi delničarjev Idov, ki so čakali na preoblikovanje in se niso odločili še za čakanje na iztek kazenskih izstopnih provizij, ocenjuje Pukšič.

S padci pridejo odlivi
"Ponavadi je stvar taka, da z rastjo pride več prilivov in s padanjem več odlivov,” komentira dogajanje v vzajemnih skladih Gregor Grmek iz Ilirike. Dodaja, da bo letošnje dogajanje odvisno od dogajanja na trgih. "Ker je bilo lansko leto najslabše v zadnjih več kot 70 letih, je majhna verjetnost, da bo letošnje ponovitev lanskega," je prepričan Grmek. Sicer pa meni, da so delnice še vedno privlačna dolgoročna naložba, saj statistično gledano tak vlagatelj ustvari okoli desetodstotno donosnost.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.