Slovenija
24 ogledov

Vloga Teš še v postopku presoje

Gradbišče Teš 6 mediaspeed
Vzrokov za preložitev odločanja o vlogi Termoelektrarne Šoštanj (Teš) za črpanje 440-milijonskega posojila v Evropski investicijski banki (EIB) niso razkrili.

Banka ni sprejela nobene odločitve o nadaljnjem črpanju sredstev za ta projekt, saj še presoja, ali so pogoji iz finančne pogodbe v celoti izpolnjeni. Pred sprejetjem odločitve o izplačilu posojila, s katerim se bo financirala gradnja šestega bloka šoštanjske termoelektrarne, nameravajo v EIB izvesti dodaten skrbni pregled in razjasniti vprašanja, ki so se pojavila v zvezi s tem projektom. Za kakšna vprašanja gre, niso razkrili.

Zakonu o ratifikaciji poroštvene pogodbe med Slovenijo in EIB za šesti blok Teša, s katero bo država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri EIB, če bo Teš izpolnil določene pogoje, je DZ sprejel 21. decembra lani. Podpredsednik EIB Anton Rop je tedaj dejal, da bi lahko Teš ta sredstva dobil dokaj hitro. V Tešu pa so ocenili, da bodo lahko posojilo črpali konec letošnjega januarja.

Svet direktorjev je imel po poročanju medijev vlogo Teša na dnevnem redu minulo sredo. Sprva naj bi jo nameravali zavrniti, a so po Ropovem posredovanju odločanje preložili na eno od prihodnjih sej, je že v soboto poročal časnik Žurnal.

Medtem ko uradnih informacij za takšno odločitev EIB ni, pa mediji navajajo več možnih vzrokov. Kot danes piše časnik Delo, se v krogih blizu Teša bojijo, da je dvome EIB povzročila zamenjava direktorja Teša Simona Tota s Francetom Roscem. To naj bi namreč kazalo na korupcijo v Tešu. Na to pa so EIB s pismom opozorili trije evropski poslanci in okoljevarstveniki.

EIB želi znova preveriti nekatere sume o okoljski in ekonomski vzdržnosti 1,3 milijarde evrov vrednega projekta, skrbi pa jo tudi trdnost državnih poroštev, pa sklicujoč se na neuradne informacije danes piše Dnevnik.

Uradnih informacij prav tako nimajo v Tešu. Kot je za STA povedal v.d. direktorja Franc Rosec, s strani EIB niso prejeli nobenega obvestila glede črpanja milijonskega posojila. V Šoštanju verjamejo, da jim bo EIB glede na vse že opravljene pretekle preglede v zvezi z okoljsko in ekonomsko ustreznostjo projekta sredstva dodelila, in sicer še v februarju.

Komentarjev 1
  • privat 07:39 04.marec 2013.

    Malo je treba pogledati kaj se še dogaja pri tešu....policija bi morala to že ugotoviti in začasno zapreti gradbišče!