Slovenija
3054 ogledov

Filmski vlom v slovensko veleposlaništvo v Bruslju

Na MZZ menijo, da je Rupel lahko veleposlanik. Žurnal24 main
Varnostni alarmi se niso aktivirali.

Neznanci so v noči z nedelje na ponedeljek vdrli v slovensko veleposlaništvo v Bruslju. V stavbo veleposlaništva so po informacijah z ministrstva za zunanje zadeve prišli iz sosednje, zapuščene stavbe tako, da so skozi steno izvrtali luknjo.

"Vlomilci so v prostore slovenskega veleposlaništva vstopili skozi steno iz sosednje stavbe. Vlomljeno je bilo v varnostno blagajno, v kateri so večinoma hranjeni dokumenti s konzularnega področja. Po prvem pregledu je bilo ugotovljeno, da niso bili odtujeni nobeni dokumenti, ki bi predstavljali bistveno varnostno tveganje – ugotovljeno je na primer bilo, da so bile odtujene hologramske nalepke, ki se uporabljajo za pečatenje poštnih pošiljk, kar pa ne predstavlja varnostnega tveganja," so sporočili z ministrsva. Luknjo so v ponedeljek, ob prihodu v službo, odkrili zaposleni.

Prostori slovenskega veleposlaništva so sicer varovani z alarmi in video nadzornim sistemom. Varnostni alarmi se, čeprav niso bili onesposobljeni, niso sprožili, prav tako jih niso posnele varnostne kamere.

Odnesli hologramske nalepke

Preiskava še poteka, prav tako na veleposlaništvu skušajo ugotoviti, zakaj se niso sprožili varnostni alarmi. Belgijskim policistom so se pridružili slovenski.

Delovanje veleposlaništva je bilo delno moteno le v ponedeljek in torek, ko so v prostorih veleposlaništva potekale forenzične preiskave s strani slovenskih in belgijskih varnostnih organov. Nekaterim uslužbencem veleposlaništva je za ta dva dni bilo odrejeno delo od doma. Danes pa veleposlaništvo že deluje nemoteno.

Vlomi na veleposlaništva se v Bruslju kar vrstijo ...

Koliko vlomilcev je bilo na delu, še ni znano, je pa po neuradnih podatkih to že tretji vlom, v katero od veleposlaništev v Bruslju letos. Lani naj bi bilo vlomov na veleposlaništva v belgijski prestolnici pet, med njimi vlom na veleposlaništvo Švedske, ki so ga prav tako izvedli iz sosednje stavbe.

 

Komentarjev 5
 • wolf.ata 20:53 10.avgust 2017.

  hrvati,100%,iščejo kako bomo pritiskali na njih zaradi arbitraže,mogoče sam vlom načrtovan in podstavljene prisluškovalne naprave,treba vse preveriti,samo,čudno,prisluškovanje pri arbitraži,sumljiva smrt v zaporu na hrvaškem g.Rotarja,ki je tiskal vse živo v Slo včasih,itd.,

 • maresem 12:03 10.avgust 2017.

  Hologramske nalepke... ja itak, saj kaj bolj kočljive stvari ne bodo objavili in se smešili.

 • Avatar Leon
  Leon 09:46 10.avgust 2017.

  To z nalepkami me asocira na zgodbo iz Hrvaške in tiskarske stroje .