Slovenija
128 ogledov

Vlomilcev imajo dovolj, zato so se organizirali

Vlomi Ribnica, Kočevje, Kostel Žurnal24 main
"Facebook stran je za vse, ki bi bili radi obveščeni o sumljivih osebah, ki se potikajo v naših občinah in se pripravljajo, da nam poštenim sokrajanom vlomijo in nas okradejo, " sporočajo pobudniki skupine Varni na Kočevskem.

Facebook skupinama "Varni na Kočevskem" oziroma "Vlomi Kočevje, Ribnica, Kostel" se je v štirinajstih dneh pridružilo že 630 podpornikov, ogorčenih občanov in vaščanov, ki si med seboj delijo izkušnje, ki so jih imeli z vlomi, in nasvete, kako se pred vlomilci najbolje zavarovati.

Sosedje pazijo drug na drugega, se obveščajo o sumljivih avtomobilih z najverjetneje dobro organiziranimi in pripravljenimi nepridipravi, ki preden udarijo, prežijo nad njihovimi hišami. Vlomi so se namreč dogajali tudi v času, ko so bili lastniki, ki so sicer ves čas doma, odstotni -  na primer v času pogreba ali poroke.

Policija zasegla avtomobile z ukradenim blagom

Po podatkih ljubljanske policijske uprave, vlomilci poleg denarja in nakita najraje odnašajo delovne stroje; motorne žage, kosilnice, vrtno orodje. Policija ob tem dodaja, da je na območju Kočevja raziskanih le deset odstotkov vlomov. "So pa policisti v preteklih dneh zasegli več osebnih vozil v katerih so bili najdeni predmeti, ki bi lahko izvirali oziroma bili namenjeni za izvrševanje tovstnih kaznivih dejanj. Zaseženi predmeti so bili poslani v kriminalistično-tehnično preiskavo, katerih rezultate analiz še čakamo," so nam pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

Župan in policija v tem ne vidita nič slabega

"Vaških straž na Kočevskem ni, organiziranje sega do ravni medsebojnega obveščanja in dvigovanja varnostne kulture skozi prizmo nasvetov in delitev izkušenj s področja samozaščite,"  samoorganiziranost občanov pozdravlja kočevski župan Vladimir Pribelič. "Vsekakor pa ne spodbujam prevzemanja vloge policije ali kakšno drugo podobno obliko samozaščite, ki bi izvajala ukrepe, kateri so skladno z zakonom podeljeni pripadnikom policije,"  še poudarja kočevski župan.

Varni v Kočevju | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Policija je spletno stran, na katero se nanašajo vaša vprašanja, zaznala in jo pozdravlja predvsem v smislu informiranja in opozarjanja na samozaščitne ukrepe. Kar bi želeli dodati je, da hkrati pozivamo občane, da omenjene informacije posredujejo tudi policiji", sporočajo s PU Ljubljana.

V akcijo, čeprav je vlomov za tretjino manj

Od začetka januarja pa do 26.decembra 2015 so na Policijski postaji Kočevje obravnavali 58 vlomov, lani 95. To pomeni, da je vlomov na tem območju v zadnjem letu bistveno manj, poudarjajo na policiji in dodajajo, da se zavedajo, da vsako tako dejanje kljub vsemu pri oškodovancih in ostalih prebivalcih povzroči nelagodne občutke.

Da bi bilo vlomov še manj, policisti vaščanom in krajanom poleg sodelovanja in obveščanja, predlagajo tudi druge preventivne ukrepe; dodatne ključavnice, alarme, praznjenje nabiralnikov: "Lastniki stanovanjskih hiš naj se postavijo v vlogo osebe, ki bi želela vlomiti in na svojem objektu poiščejo "šibke" točke." 

Policija prebivalce opozarja, da v primeru vloma ne vstopajo v objekt: "V  njem se lahko še vedno nahaja storilec, prav tako pa se lahko z vstopom uničijo sledovi, ki so pomembni za nadaljnje preiskovanje kaznivega dejanja."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • nizakej 21:39 19.februar 2018.

    Čisto enostavno; vztrajati toliko časa, dokler se enega ne ujame, nato se ga odpelje na samo, z pajsarjem nalomit z vso močjo po vseh 20 prstih. In naj še isti dan pove ostalim kompanjonom, kakšne seanse je bil deležen...

  • dragec 16:29 31.december 2015.

    Cigići ti je...bali mater

  • Avatar praufo
    praufo 15:21 30.december 2015.

    Ni nujno, čeprav jih je tam dol precej, ampak ti vlomi so zadnje časa zelo pogosti tudi po drugih krajih države. Eni pravjo, da gre za tolpe iz tujine (romuni, bolgari ali kaj podobnega. Če je res, mamo še en ...prikaži več dokaz kako šengen deluje. Izvrstno.