Slovenija
14 ogledov

Vložili bodo pobudo

Žurnal24 main
Na pobudo poslanskih skupin SD, LDS, Zares, Lipa in DeSUS za razpis posvetovalnega referenduma o ukinitvi protikorupcijske komisije so se že ostro odzvali v SDS in NSi.
 

Od predloga do referenduma

O predlogu o razpisu referenduma se najprej izreče matično delovno telo DZ in zakonodajno-pravna služba. Predlog se nato obravnava na prvi naslednji seji državnega zbora, če je vložen največ 30 dni pred to sejo. Predlog o razpisu posvetovalnega referenduma je sprejet, če ga podpre večina na glasovanju navzočih poslancev.

Jože Tanko iz SDS se je ostro odzval na pobudo opozicije za posvetovalni referendum v zvezi z obstojem Kosove komisije. Tako je dejal, da želi opozicija s tem dejanjem preusmeriti pozornost s projekta pokrajinske zakonodaje, ki ga ni podprla, na neko drugo področje. Poleg tega pa po njegovem Kosova komisija ni učinkovita in služi politični diskreditaciji vladajoče garniture.

Poslanec poslanske skupine NSi Drago Koren je prav tako kot njegov koalicijski kolega Tanko označil pobudo za referendum za nepotrebno in zavajajočo. Pri tem je še poudaril, da je korupcijo treba zatreti že v kali, za kar pa je treba okrepiti pristojne institucije, kot sta računsko sodišče in policija.

O ukinitvi komisije naj presodijo državljani
Omenjene poslanske skupine so prepričane, da morajo svoje mnenje o vprašanju protikorupcijske komisije izraziti tudi državljani. Predlagali bodo sklic izredne seje, na kateri bo državni zbor glasoval o njihovi pobudi, saj po besedah Mirana Potrča "lovijo roke", da bo referendum lahko 22. junija, na isti dan kot posvetovalni referendum o pokrajinah.

Predlagani datum se jim zdi najbolj smiselen, saj bi tako "za ceno enega referenduma dobili odgovore na več vprašanj", meni vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik. Lahovnik je prepričan, da bi bila ukinitev komisije za preprečevanje korupcije slaba za Slovenijo, z njim pa se strinjata tako Barbara Žgajner Tavš (Lipa) kot Ivan Jelen (DeSUS).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.