Slovenija
16 ogledov

Vložki in tamponi še na dnu

Okoli 20 prostovoljcev je včeraj v organizaciji društva Ekologi brez meja očisti Žurnal24 main
Čiščenje. V načrtu več kot 70 akcij, sredi aprila odpadki tudi iz Ljubljanice.

“Razočaran sem, ker vsako leto naberemo za cel tovornjak odpadkov,” je povedal Miro Potočnik iz Društva za podvodne aktivnosti Vivera, ki bo sredi aprila skupaj s potapljači iz vse Slovenije čistilo dno Ljubljanice. Tam po njegovih besedah najdejo največ koles, zabojnikov in stolov, v vodi pa je še vedno polno higienskih vložkov in tamponov.

Seznam na spletu
Akcije. Društvo Ekologi brez meja z drugimi organizacijami to pomlad napoveduje več kot sto čistilnih akcij po vsej Sloveniji. Na portalu Vkljuci.se je seznam vseh akcij, dostopna pa je tudi aplikacija za prijavo divjih odlagališč prek mobilnega telefona.

Premalo sredstev za tuje
Potapljači v akciji večinoma uporabljajo suhe potapljaške obleke, da umazana voda ne pride v stik s kožo, je razložil Potočnik. Kot je dejal, bi jim lahko pomagalo več potapljačev iz tujine, vendar društvo nima pokroviteljev in tako tudi ne sredstev za njihovo nastanitev. “Vsi imajo polna usta ekologije, ko je treba dati nekaj evrov, se pa skrijejo,” je dodal.

Pomagala bo Snaga
Čiščenje Ljubljanice bo eden izmed dogodkov v akciji Za lepšo Ljubljano, ki se bo končala 22. aprila. Društva in organizacije so do zdaj Mestni občini Ljubljana (MOL) prijavile več kot 70 čistilnih akcij, je povedal Valter Nemec, namestnik direktorja javnega podjetja Snaga. Tem bo podjetje pomagalo z odvozom zbranih odpadkov ter zagotovilo vreče, rokavice in navodila za ločeno zbiranje smeti. Za to bo MOL namenila okoli sto tisoč evrov, je razložil Nemec.

Lani smo pri čiščenju dna Ljubljanice našli celo dva avtomobila.
Miro Potočnik iz društva Vivera

V soboto bo tudi čistilna akcija Stop divjim odlagališčem na Barju, ki jo pripravlja okoljevarstveno društvo Barjanski zmaj. Zbirna mesta skupin, ki bodo čistile na območju Ljubljanskega barja, med drugim na Vrhniki in v Borovnici, so objavljena na portalu Barje.net.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.