Slovenija
23 ogledov

Vnema zavoda zelo peša

Študentska napotnica Saša Despot
Študentske napotnice. Zavodi za zaposlovanje v štirih mesecih izdali dve.

V prvih štirih mesecih leta so zavodi za zaposlovanje izdali vsega dve študentski napotnici. V tem času je pri njih delalo 11 študentov, kar pomeni, da napotnic niso izdali niti vsem tistim študentom, ki so delali pri njih. Leta 2010 so izdali 405 napotnic (skupno je bilo izdanega 1,4 milijona napotnic), lani pa 103.

Manj denarja za štipendije

Kadar napotnico izda zavod za zaposlovanje, provizijo, ki bi sicer pripadla študentskemu servisu, nakaže javnemu skladu za štipendije. Če bi tretjino vseh napotnic izdal zavod, bi bilo za štipendije na voljo okrog štiri milijone evrov več. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve smo zato vprašali, ali ne bi veljalo vsaj v javnem sektorju študente spodbuditi, da bi napotnico za študentsko delo dvignili pri zavodu za zaposlovanje. Odgovorili so, da imajo dijaki in študenti "v skladu z veljavno zakonodajo pravico do proste izbire posrednika študentskega dela".

Prioriteta so brezposelni

Na zavodu za zaposlovanje pravijo, da se "mora zavod za zaposlovanje prednostno posvečati delu z brezposelnimi in iskalci zaposlitve, še posebno ker je število brezposelnih v zadnjih letih zaradi gospodarske krize močno naraslo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.