Slovenija
223 ogledov

Vnovič je nedolžen

Jože Majer, zagovornik oškodovanke, je razočaran nad razveljavitvijo. "Kaj bo st Žurnal24 main
Pravnomočna sodba profesorju Branku Kandriču je bila razveljavljena. Sodišče bo presojalo še enkrat.
Trdil, da je nedolžen
Dijaška skupnost na njegovi strani. Naj spomnimo, da je bil Kandrič pred dvema letoma pravnomočno spoznan za krivega, da je leta 1999 na Cresu na geografskih vajah 17-letno dijakinjo poljubljal in otipaval tudi po intimnih predelih in s tem storil kaznivo dejanje spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Profesor je ves čas trdil, da je nedolžen. Na njegovo stran pa je poleg takratnega ravnatelja Srečka Zorka stopila tudi dijaška skupnost Prve gimnazije Maribor.

Vrhovno sodišče RS je vrnilo proces zoper Branka Kandriča, profesorja geografije iz Prve gimnazije Maribor, ki je že bil pravnomočno obsojen na leto in šest mesecev zapora, ker naj bi spolno nadlegoval dijakinjo, v vnovično odločanje prvostopenjskemu sodišču. Med razlogi, da je bila sodba razveljavljena, je tudi dejstvo, da naj bi se zaslišana priča, ki naj bi zlorabo potrdila, takrat nahajala nekje drugje.

Majer razočaran
Kandričeva zagovornica Tanja Kompara je pojasnila, da je z odločitvijo Vrhovnega sodišča RS zelo zadovoljna. “To je za nas uspeh,” je pojasnila.

Naj spomnimo, da je po tem, ko je junija lani mariborsko višje sodišče potrdilo obsodilno sodbo zoper Kandriča, Kompara napovedala, da bo na vrhovno sodišče vložila izredno pravno sredstvo zoper pravnomočnost. Vrhovno sodišče pa je 23. septembra letos odločilo, da njeni pritožbi ugodi.

Jože Majer, zagovornik oškodovanke, ki je ovadila Kandriča, pravi, da je zelo razočaran nad odločitvijo. "Ne samo zaradi oškodovanke, ki je dejansko doživljala spolno zlorabo na način, kot je navedeno v sodbi, razočaran sem tudi zaradi razlage odločitve Vrhovnega sodišča, zakaj so razveljavili sodbo prvo- in drugostopenjskega sodišča," je pojasnil Majer.

16 mesecev je Kandrič čakal na razveljavitev sodbe Vrhovnega sodišča RS.

Profesor ni videl zapora
Kandrič, ki bi moral že prestajati zaporno kazen, pa je s potrdili dokazoval, da tega ni zmožen. "Branko Kandrič bi moral s prestajanjem zaporne kazni začeti po pravnomočnosti sodbe, vendar prestajanja ni nastopil. Nezmožnost prestajanja zaporne kazni pa je dokazoval z ustreznimi zdravniškimi potrdili. Oktobra 2010 je bila po odločitvi Višjega sodišča v Mariboru odrejena prisilna privedba, ta pa je bila po prejetju odločbe Vrhovnega sodišča preklicana. Varnostni ukrep prepovedi opravljanja poklica je zastaral in je s strani Višjega sodišča v Mariboru že razveljavljen,” je še pojasnila Romana Ciko Hočevar iz Vrhovnega sodišča RS.

"Ima trajne posledice"
Kot je še pojasnila Kandričeva zagovornica, se njen klient še ni odločil, kdaj bi lahko ponovno začel poučevati geografijo na gimnaziji, ki jo je moral po pravnomočnosti sodbe zapustiti. “Proces je na njem pustil trajne posledice. Še vedno je v zelo slabem psihičnem stanju. Potrebno je bilo tudi zdravljenje. Ves čas je trdil, da je nedolžen. Zagotovo še ne bo mogel kar prestopiti šolskega praga," je dodala sogovornica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.